Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Vledder, monument 'Kamp Vledder'

Het monument 'Kamp Vledder' in Vledder (gemeente Westerveld) herinnert aan het verblijf van 180 joodse mannen in dit werkkamp in 1942. Begin 1942 werden grote groepen joodse mannen opgeroepen voor tewerkstelling elders in Nederland. Zij werden daartoe samengebracht in kampen, waarvan een groot aantal in Drenthe was gelegen. Het samenbrengen van deze mannen in kampen was in feite een stap op weg naar isolatie van de joodse bevolkingsgroep uit de samenleving. Kamp Vledder is in 1941 gebouwd. Het is niet duidelijk voor welke groep het kamp in dat jaar functioneerde. Vanaf 10 januari 1942 tot 2 oktober 1942 verbleef een groep van 180 joodse mannen in het kamp. Zij werden gedwongen tot allerlei werkzaamheden in de omgeving. Zo verrichtte men werkzaamheden aan een weg in Vledderveen, die heden ten dage nog 'Jodenweg' heet. Op 2 oktober 1942 werden alle in Drenthe verblijvende joden in een groots opgezette actie overgebracht naar Kamp Westerbork. Vervolgens zijn zij naar de concentratiekampen gedeporteerd. Slechts een enkeling heeft de oorlog overleefd. Onthulling Het monument is onthuld in 1995.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 555
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards