Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, Walter Süskindbrug

De Walter Süskindbrug in Amsterdam herinnert aan deze verzetsheld die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen om het leven is gekomen. Walter Süskind werd in 1906 in het Duitse Lüdenscheid als kind van Nederlandse, joodse ouders geboren. Na de Kristallnacht vluchtte hij naar Nederland, waar hij zich vestigde in Bergen op Zoom. In maart 1942 moest hij op bevel van de bezetter verhuizen naar het Amsterdamse Joden Viertel. In juli van dat jaar werd de Hollandse Schouwburg ingericht als tijdelijk opvangshuis voor de Amsterdamse Joden die gedeporteerd zouden worden naar de vernietigingskampen. De Schouwburg werd onder beheer gesteld van de door de bezetter opgerichtte Joodse Raad, waar Süskind deel van uit maakte. De uiteindelijke macht lag bij het hoofd van de Sicherheitsdienst, Ferdinand Hugo Aus der Fünten. Walter Süskind wist het vertrouwen te winnen van de Duitsers. Ondertussen maakte hij gebruik van zijn positie door gevangenen uit de Hollandse Schouwburg te laten ontsnappen en joodse kinderen weg te laten halen uit de crèche aan de overzijde van de Schouwburg. Hij kon via zijn contacten in bezit komen van Hollandse jenever, die hem dankbaar werd afgenomen door Aus der Fünten. Wanneer deze beschonken was, was Süskind in de gelegenheid om persoonskaarten te ontvreemden en de sporen van de ontsnapte gevangenen uit te wissen. Na de laatste razzia van 29 september 1943 was er geen werk meer in de Hollandse Schouwburg. Walter Süskind werd op 15 december 1943 samen met zijn vrouw en vijfjarig dochtertje op transport gesteld naar Kamp Westerbork. Alhoewel Süskind daarna nog enige tijd in Amsterdam is teruggeweest, wilde hij bij zijn vrouw en kind zijn en is hij terug naar Westerbork gegaan. Van hieruit werden zij op 3 september 1944 naar het oosten vervoerd. Bij dit transport behoorde ook de familie Frank. Süskind en zijn gezin kwamen op 24 oktober 1944 aan in Auschwitz. Zijn vrouw en dochtertje werden daar onmiddelijk de gaskamer in gedreven. Süskind werd vervolgens, toen de Russische troepen naderden en de bezetter de gevangenen uit de kampen haalde, gedwongen richting het westen te lopen. Tijdens deze tochten zijn duizenden mensen van uitputting gestorven of alsnog doodgeschoten. Walter Süskind is op 28 februari 1945 in Auschwitz om het leven gekomen. Onthulling De brug is op 30 augustus 1972 vernoemd naar Walter Süskind.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2947
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Overig
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards