Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Arnhem, 'Mitchell-monument'

Het 'Mitchell-monument' in Arnhem herinnert aan het 'vergeten bombardement' dat in 1944 op Schaarsbergen werd uitgevoerd door de Britse Royal Air Force (RAF) en aan de vier Nederlandse evacués en drie geallieerden die hierbij om het leven kwamen. De namen van de drie gesneuvelde militairen van het Brits Gemenebest luiden: Thomas Lennie, Bruce Williams en Charles Carter. Tijdens de laatste dag van de Slag om Arnhem, op 25 september 1944, voerde het Britse 98e squadron met het Dutch 320 squadron RAF een aanval uit op Duits luchtafweergeschut in Arnhem. Daarbij kwamen vier evacués om het leven. De dorpskerk van Schaarsbergen raakte zwaar beschadigd. Op de terugweg werden de B-25 Mitchells aangevallen door Duitse jagers. Eén van de bommenwerpers van het 98e squadron crashte op de Malburgse Bandijk, ongeveer 700 meter van de Rijnbrug. Drie bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Twee Australiërs: Thomas Lennie en Bruce Williams en de Brit Charles Carter. Carter is nog steeds vermist. Het vierde bemanningslid, de Canadees Frank Browmaster overleefde de crash. Bruce Williams kon eerst nog uit het vliegtuig ontsnappen, maar hij werd hangend aan zijn parachute door een Duitse soldaat neergeschoten. Williams werd in een noodgraf begraven. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van de Arnhemmer Leo van Lier en defensiemedewerker Everard Bakker. Zij kregen daarbij steun van de gemeente Arnhem, Volkshuisvesting Arnhem, het wijkplatform Malburgen en de organisaties van de Exodus-route. Onthulling Het monument is onthuld op 25 juni 2011, in aanwezigheid van de zoon van Frank Bowmaster en twee veteranen van het Dutch 320 squadron RAF. Tijdens de ceremonie vond een fly-past door twee vliegtuigen plaats.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3647
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Geallieerde militairen
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards