Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hoogeveen, executiemonument Wijsterseweg

Het executiemonument Wijsterseweg te Hoogeveen (gemeente Hoogeveen) herinnert aan de executie van 22 burgers op 10 april 1945, de dag voor de bevrijding van Hoogeveen. Deze burgers werden gefusilleerd op verdenking van steun aan de Franse paraschutisten die tijdens Operatie Amherst rondom Hoogeveen waren gedropt. Eén van deze slachtoffers staat niet vermeld op de plaquette, zijn naam is Sybrand Jan Van der Linde (24 jaar) uit Dedemsvaart. Dit werd ontdekt door Willem Gruppen. Zijn naam zal nog worden toegevoegd aan de plaquette. Oprichting De oprichting van het executiemonument Wijsterseweg is een initiatief van de Historische Kring Hoogeveen. Onthulling Het monument is op 8 april 2011 onthuld door mevrouw A. Everts-Lunenborg en de heer J. Scholing.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3843
Trefwoorden
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards