Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Utrecht, monument in het Academiegebouw

Het monument in het Academiegebouw herinnert aan de 169 universitaire oorlogsslachtoffers van de Universiteit Utrecht die gedurende de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Oprichting Het monument is tot stand gekomen op initiatief van studenten van de Universiteit Utrecht. Een commissie uit de studentenverenigingen, geleid door Frits Sobels, stelde beeldhouwer Joop Hekman aan om het monument te ontwerpen. Dit monument werd in juli 1946 onthuld. In 1948 riep de universiteit een commissie in het leven met professor Pompe als voorzitter. Deze commissie stelde vast welke slachtoffers op het monument vermeld zouden moeten worden. Achter het standbeeld werd daartoe in 1950 een plaquette onthuld. Onthulling Het oorspronkelijke monument werd op 5 juli 1946 onthuld. In 1950 werd de plaquette met namen toegevoegd. Deze eerste plaquette werd op 18 september 1950 onthuld door de toenmalige rector van het Utrechtsch Studentencorps, een kleinzoon van de in Auschwitz vermoorde hoogleraar anorganische chemie E.J. Cohen. Op deze plaquette staan 72 namen van leden van het Utrechtse universitaire verzet en Joodse slachtoffers vermeld. In 2011 werden aan weerszijden twee plaquettes toegevoegd met 97 nieuwe namen. Deze plaquettes zijn vervaardigd door Willem Noyons.

Vervaardiger
  • Willem Noyons
  • Joop Hekman
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4093
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards