Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Utrecht, Verzetsmonument in het Academiegebouw

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan het in brand steken van de studentenadministratie in de nacht van 12 op 13 december 1942. Ook is het monument een eerbetoon aan alle studenten die bij het verzet betrokken waren. De brandstichting was een reactie op het plan van de bezetter duizenden studenten in Duitsland tewerk te stellen. Van de betrokken studenten overleefde Frits Iordens de oorlog niet. Geert Lubberhuizen stichtte de illegale uitgeverij De Bezige Bij, die zo succesvol was dat zij na de oorlog bleef voortbestaan. Het inschrijvingsbureau, waar de studentenadministratie zich bevond, was totaal uitgebrand. Van het vertrek daarboven, de faculteitskamer Wis- en Natuurkunde ging het grootste deel van de inboedel verloren. Daar bevond zich ook het Hermesbeeldje dat zich nu bovenop het monument bevindt. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 2006.

Vervaardiger
  • Willem Noyons
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 4094
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards