Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Arnhem, monument 'Jongenskampen'

Het monument 'Jongenskampen' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan alle jongens die het leven lieten in de Japanse interneringskampen in het voormalige Nederlands-Indië in de periode tussen 1942 en 1945. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden jongens vanaf 10 tot en met 15 jaar bij hun moeder uit de vrouwenkampen weggehaald en ondergebracht in jongenskampen of aparte afdelingen van de mannenkampen. De Japanse bezetter verplichtte hen tot het verrichten van slavenarbeid, waaronder het bewerken en omspitten van landbouwgrond, het graven van vijvers en het kappen van bomen. Oprichting Initiatiefnemer was de heer H.L.B. Mahieu, toenmalig voorzitter van de stichting 'Jongenskampen Bangkong-Gedungjati'. Onthulling Het monument is onthuld op 10 november 1988 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Het beeldje is een replica van het 1 meter 40 hoge monument 'Jongenskampen Bangkong-Gedungjati 1944-1945' dat op 22 september 1988 werd onthuld op het ereveld Kalibantang in Semarang op Midden-Java.

Vervaardiger
  • Anton Beijsens (beeldhouwer)
  • H.L.B. Mahieu (ontwerper)
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 841
Trefwoorden
  • Beeld
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards