Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Dagboek Gé Verbeek, student tewerkgesteld in Watenstedt

Dagboek/herinneringen van Gerardus Petrus Marie Verbeek, geboren 21 mei 1925 in Rotterdam, overleden 31 december 2015. Het dagboek volgt een doorlopend geheel dat waarschijnlijk na de oorlog is uitgeschreven op basis van losse notities. Uitgetypte versie beschikbaar. Gé Verbeek woonde in Rotterdam en was net begonnen aan zijn studie Scheikunde in Delft toen hij 13 maart 1943 opgeroepen werd om de Loyaliteitsverklaring te tekenen. Dit deed hij niet. Toen op 5 mei 1943 de verordening kwam dat studenten die niet getekend hadden zich moesten melden voor de Arbeitseinsatz, meldde hij zich om een mogelijk ergere straf te voorkomen. Hij hoopte dat hij, omdat hij nog 17 was, niet naar Duitsland gestuurd zou worden. Gé werd naar kamp Erika in Ommen gebracht, waar op dat moment duizenden studenten geïnterneerd waren. In verhouding tot het latere gebruik van dit kamp als concentratiekamp, waren de levensstandaarden in kamp Erika deze periode redelijk goed. Op 14 mei 1943 werd Gé vanaf hier doorgestuurd naar Duitsland. Met 47 andere Nederlandse studenten werd hij tewerk gesteld in Stahlwerke Braunschweg Watenstedt. Hij werkte aan de productie van granaten. Hier had hij het moeilijk mee en op 17 augustus 1943 werd hij overgeplaatst naar het laboratorium. De tewerkgestelde studenten hadden in hun vrije tijd een redelijke bewegingsvrijheid, ze wandelden, bezochten de lokale mis en regelmatig waren er films te zien. Sommigen kregen verlof. De belangrijkste ontberingen waren zwaar werk, bedrijfsongevallen, luchtalarm en bombardementen die begin 1945 steeds frequenter en dichter bij zijn. Roelf Burger, een Nederlander die in dezelfde barak verbleef als Gé Verbeek, schonk eerder zijn collectie foto's en documentatie aan het NIOD.Op de avond van 10 April 1945 wordt Watenstedt bevrijd. Op 11 mei begint de reis naar huis. 13 mei komt Ge in Heerlen aan. Daarna verbleef hij een maand in Eindhoven alvorens op 13 juni 1945 naar huis te gaan.

Collectie
  • Collectie Verbeek
Type
  • dagboek
  • Schriftelijke bronnen
Identificatienummer van Vrijheidsmuseum
  • 11.40.2
Trefwoorden
  • Arbeitseinsatz
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards