Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nieuws uit Indonesië: vluchtelingen uit Madoera, conferentie van Denpasar

1 januari 1947

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 1) De voedselsituatie op het eiland Madoera, tegenover Soerabaja, is zo slecht dat bewoners met prauwen de Straat Madoera oversteken en op Java landen, waar ze in een kampong opgevangen en ingeschreven worden (cu's wachtende Indonesiërs). 2) In Denpasar op Bali wordt een conferentie gehouden met als deelnemers Nederlandse autoriteiten en afgevaardigden uit div. delen van Indonesië (geen afgevaardigden van de Republiek van Soekarno). Doel van de bijeenkomst is de oprichting van de staat Oost-Indonesië. De gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, dr. H.J. van Mook, en Indonesische afgevaardigden voeren het woord. Tot president van Oost-Indonesië wordt gekozen T.G.R. Soekawati (niet in beeld). SHOTS (Bali): - ext. tempels en godenbeelden; - ext. Bali-hotel, waar de conferentie gehouden wordt; - twee schildwachten van de Militaire Politie; - overzicht vergaderzaal: conferentiedeelnemers zitten te luisteren, maken aantekeningen ed; div. toespraken; - D.M. Nadjamoeddin, in opdracht van Soekawati kabinetsformateur voor Oost-Indonesië, laat zich uittekenen; - conferentiedeelnemers verlaten hotel; 01:23 en 02:11 Van Mook (met bril); 01:55 generaal S.H. Spoor(?).

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards