Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nieuws uit Indonesië: politionele akties

1 augustus 1947

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Nederland treedt militair op tegen de Indonesische Republiek. Nederlandse militairen bezetten republikeinse gebieden op Java en gaan op weg naar Malang en Bangkalan. De republikeinse troepen zijn, vóór de aankomst van de Nederlanders, weggetrokken. Ze hebben daarbij een spoor van vernielingen achtergelaten die de Nederlanders bij hun opmars aantreffen. SHOTS: 00:00 OP WEG NAAR MALANG - een militaire colonne (jeeps, tanks, rupsbandvoertuigen ed) trekt door de binnenlanden en ruimt onderweg wegversperringen en andere hindernissen op, daarbij soms geassisteerd door de inheemse bevolking; - in kampongs staan vernielde en afgebrande huizen; de dakloze inwoners worden met hun bagage door de Nederlanders op vrachtauto's afgevoerd naar onderdak elders; - branden in Malang doen rookwolken in het landschap opstijgen; - in Malang zijn de straten volledig uitgestorven en veel gebouwen vernield; overal smeulende en nog narokende puinhopen; alleen de RK Kerk is nog intact; een enkele achtergebleven bewoonster laat haar tranen de vrije loop bij het arriveren van de Nederlanders. 01:30 OP WEG NAAR BANGKALANG Nederlandse militairen bezetten het eiland Madoera en gaan op weg naar de plaats Bangkalang. SHOTS: - mariniers varen de haven binnen en gaan aan land; - na hun landing brengen ze de kade in gereedheid voor de ontscheping van het rollend materieel; als dit aan land is gaat een militaire colonne op weg door het binnenland; - onderweg worden landmijnen(?) opgegraven; - in Bangkalang zijn vooreerst geen mensen te zien, wél brandende huizen en puinhopen; na enige tijd komt de uit de stad weggevluchte inheemse bevolking echter in lange rijen terug naar de stad.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards