Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

NIEUWS UIT INDONESIE - POLITIONELE AKTIES

11 augustus 1947

Weekjournaal van Polygoon Hollands Nieuws van week 33 uit 1947. Op 25 maart 1947 werd het Akkoord van Linggadjati getekend tussen Nederland en de Republiek Indonesië. De overeenkomst functioneerde niet door onderlinge achterdocht en directe tegenwerking. Na een periode van toenemende irritatie over en weer en provocaties van Indonesische zijde besluit het kabinet-Beel over te gaan tot een beperkt militair optreden tegen de Republiek in de vorm van een zgn politionele aktie, Operatie Product genaamd. Op 21 juli 1947 gaat deze van start en wordt begonnen met de bezetting van belangrijke delen van Java en Sumatra. Vóór de aankomst van de Nederlanders zijn de republikeinse troepen weggetrokken. Ze hebben, bij hun terugtocht, een spoor van vernielingen achter gelaten die de Nederlanders bij hun opmars aantreffen. SHOTS: - Nederlandse mariniers arriveren met boten aan de kust bij Pasirpoetin(?) en waden naar de wal; - uit een landingsboot rijdt een tank aan land; - militaire colonne (jeeps, tanks, vrachtauto's ed): rijdt door de binnenlanden en de straten van Bandoeng; - inheemse bevolking: staat aan de kant van de weg en zwaait enthousiast naar de colonne; loopt, oa met bagage en vee, over de wegen; hurkt aan de kant van de weg; accepteert sigaretten van de Nederlanders; - militairen ruimen wegversperringen op en inspecteren achtergelaten munitie(?) of dragen deze weg; - narokende en smeulende resten van uitgebrande gebouwen; brandweerman blust; ruïnes van winkelwijken en een rijstpellerij; mensen zoeken tussen de puinhopen naar bruikbare overblijfselen; - in een Rode Kruispost wordt hulp verleend aan de bevolking; - Nederlandse(?) soldaat houdt de wacht in een boom.

Vervaardiger
  • Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Collectie
  • Open Beelden
Type
  • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • PGM4011945
Trefwoorden
  • militairen
  • politionele acties
  • mariniers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards