Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nieuws uit Indonesië: opheffing van het KNIL

25 juli 1950

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Opheffing van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL): ontbindingsceremonie te Djakarta in de ambtswoning van de Nederlandse Hoge Commissaris, dr. H. Hirschfeld op 26 juli. Tevens een kranslegging (op 25 juli) op de militaire erebegraafplaats Menteng Pulo. SHOTS: 00:02 ONTBINDINGSCEREMONIE: aanwezig zijn oa de Indonesische minister-president Mohammad Hatta en andere vooraanstaande Indonesische politici, een afvaardiging van het KNIL, en hoge burgerlijke en militaire autoriteiten. Toespraak door de commandant van de Nederlandse legerstrijdkrachten in Indonesië, generaal D.C. Buurman van Vreeden (in het Nederlands en het Indonesisch), en Hirschfeld. De laatste deelt oa mede dat Buurman van Vreeden en generaal-majoor D.R.A. van Langen van het KNIL koninklijk worden onderscheiden. 02:46 KRANSLEGGING: ext. gebouwen; militairen staan in de houding of presenteren het geweer; Buurman van Vreeden legt een krans aan de voet van de vlaggemast; de aanwezigen maken een rondgang over het kerkhof; de militairen brengen de militaire groet bij het graf van generaal S.H. Spoor; cu's van enkele grafkruisen.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Collectie
  • Open Beelden
Type
  • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
  • 29336
Trefwoorden
  • KNIL
  • militairen
  • begraafplaatsen
  • kransleggingen
  • plechtigheden
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards