Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Groep-Westerweel

Groep-Westerweel

De Groep-Westerweel was een verzetsgroep onder leiding van de Rotterdamse onderwijzer Joop Westerweel die zich inzette voor de hulp aan Joden. De groep bestond zowel uit niet-Joden als uit Joden, voornamelijk zeer jonge mensen. Men schat dat er in totaal tussen de 300 en 400 mensen door de Groep-Westerweel geholpen zijn naar het buitenland te ontkomen. Dit waren deels Palestina-pioniers, zoals de 'werkdorpers' van Joods werkdorp Wieringermeer en kinderen uit het zionistisch kindertehuis Paviljoen Loosdrechtsche Rade.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Slootdorp, 'Joods namenmonument'

Het 'Joods namenmonument' in Slootdorp (gemeente Hollands Kroon) is opgericht ter nagedachtenis aan de 750 joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk die tussen 1934 en 1941 in het werkdorp in de Wieringermeerpolder werden opgevangen en opgeleid tot handwerksman, huishoudster of boer. Met de intentie om uiteindelijk naar Palestina te emigreren. In 1941 werd het werkdorp door de Duitsers ontruimd en belandden honderden bewoners van het werkdorp, via kamp Westerbork, in de vernietigingskampen. Werkdorp Wieingermeer werd in 1934 in de Wieringermeer, bij het dorp Nieuwesluis, opgericht. Het dorp kreeg de status van hachsjara-instelling, waarmee de leerlingen de mogelijkheid kregen na hun opleiding naar Palestina te emigreren. De meeste vluchtelingen in het werkdorp waren tussen de 18 en 24 jaar. In 1939 kwamen de laatste vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk aan, soms regelrecht uit concentratiekampen. Het werkdorp bestond uit een hoofdgebouw, dat de bewoners zelf hebben gebouwd en er nu nog staat, met daar omheen in een halve kring de barakken. Het werkdorp kon bijna geheel in zijn eigen behoeften voorzien. Er was een meubelmakerij, een timmerwerkplaats, een smederij en ook een tijdje een bakkerij. Ook werden er stamboekkoeien gehouden, oftewel rasvee. Onder de vluchtelingen zaten veel mensen met een hogere opleiding, zoals juristen, artsen en apothekers. Er was een tweejarige herscholing voor de mannen tot landbouwer. Een aantal kon ook ambachtsman worden. De vrouwen konden een kortere opleiding volgen in de (landbouw)huishouding. Ze kregen op den duur ruim 200 hectare landbouwgrond tot hun beschikking. Daarop werden granen, peulvruchten en bieten verbouwd. Er werden avondcursussen Engels, Hebreeuws en geschiedenis van het Joodse volk gegeven. Met deze opleiding hadden de mensen in het werkdorp een goede kans om in het buitenland werk te vinden, met name in Palestina. In juli 1941 werd het werkdorp op last van de bezetter gesloten. Tot dan hadden ongeveer 750 vluchtelingen in het werkdorp een opleiding gevolgd. Van de 300 leerlingen die in mei 1940 aanwezig waren, verloor meer dan de helft het leven in een concentratiekamp. Een deel van de bewoners is tijdens een grote razzia in Amsterdam opgepakt en naar Mauthausen gedeporteerd. Andere oud-Werkdorpers hebben deelgenomen aan de verzetsactiviteiten van de zogenaamde Westerweel-groep. Anderen doken onder en wisten de oorlog te overleven. Onthulling De herdenkingszuil is op initiatief van de gemeente Wieringermeer in samenwerking met een comité van overlevenden opgericht. De oud-bewoners Gert Laske en Paul Schwarzschild hebben dit zuiltje op 9 november 1989 onthuld. De uitbreiding van het monument met de 197 herdenkingssteentjes is een initiatief van Marieke Roos-van Riel, Ina Hoogenbosch-Glas en Roel Wittink. De laatste steenlegging en onthulling vond plaats op 6 oktober 2021.

Vervaardiger
A.C.M. Hoogenbosch
Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Mauthausen
Monument
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards