Back to top

Een collectie van bijna 35.000 arrestatiekaarten en 17.000 ontslagkaarten uit het Rotterdamse politiearchief ('40-'45) worden vanuit huis overgetypt door vrijwilligers. Zo krijgen we inzicht in wie tijdens de Duitse bezetting waarvoor hebben vastgezeten in een Rotterdamse politiecel. 

In uitvoering

Vrijwilligersbijeenkomst

11-03-2019

Een groep vrijwilligers van het crowdsourcing-project kwamen bij het Stadsarchief samen. Ze spraken over tegen welke moeilijkheden ze aanlopen bij de invoer van de kaartjes, wat ze interessant vinden aan het project en gaven elkaar tips. 

Vrijwilligers Rotterdam
Vrijwilligers bij het Stadsarchief Rotterdam

#supercrowd

03-02-2019

In twee weken en drie dagen is 25% van de arrestatiekaarten (+/- 17.200 taken) overgetikt. De vrijwilligers voeren samen de gegevens van zo'n 1000 kaartjes per dag in! 

Bijna 7000 taken in één week

25-01-2019

In een week tijd hebben vrijwilligers tien procent van de arrestatiekaarten overgetikt. Dat betekent dat 6.875 taken zijn gedaan. Dat staat gelijk aan 3.437 kaartjes, want elk kaartje wordt dubbel ingevoerd. Op die manier kunnen kaartjes waarbij in dezelfde velden verschillende informatie is ingevoerd nog eens worden bekeken. Zo maken we een zo accuraat mogelijke dataset. 

Gezamenlijk van start bij het Stadsarchief Rotterdam

18-01-2019

Vijftig vrijwilligers zijn vandaag aanwezig bij het Stadsarchief Rotterdam voor een startbijeenkomst. Marie-Claire Dangerfield (Stadsarchief Rotterdam) vertelt over de aanleiding van het project en neemt de aanwezigen mee langs de invoervelden tijdens een instructie. Tessa Free (Netwerk Oorlogsbronnen) gaat in op hoe NOB de gecreëerde data zal gebruiken en verrijken. Frank van Riet gaf een presentatie over het gevangeniswezen en de politie Rotterdam tijdens WO2 [bekijk ook zijn proefschrift]. En Mariette van der Ent bood context op de arrestatie- en ontslagkaarten met een presentatie over het politiearchief uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

 
Marie-Claire Dangerfield
Frank van Riet
Frank van Riet

Invoer arrestatiekaarten kan beginnen

18-01-2019

In de vroege ochtend van vrijdag 18 januari staan bijna 35.000 arrestatiekaarten (bijna 69.000 taken!) klaar om ingevoerd te worden door vrijwilligers. Zo'n 170 mensen hebben zich aangemeld voor de crowdsourcing-project 'Rotterdamse arrestanten'.

Start

Vrijwilligers gezocht!

13-12-2018

Begin 2019 gaan we van start met een nieuw crowdsourcing-project. Zo'n 34.000 kaartjes met gegevens over arrestanten van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog worden gescand, overgetikt en daardoor doordoorzoekbaar gemaakt. 

Vrijwilligers gezocht! We starten een crowdsourcing-project om arrestatie- en ontslagkaarten uit de Tweede Wereldoorlog van het Rotterdamse politiearchief over te tikken. Zo maken we de informatie op de kaartjes doorzoekbaar. 

PDF icon Vrijwilligersverklaring_PolitieArchief_Rotterdam_2019.pdf

Vrijwilligersverklaring crowdsourcing-project politiearchief Rotterdam