Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Engelandvaarders Rudolph Frans Burgwal; Gerrit Bertus Buunk; Trijntje Pelikaan-Vogelaar; Cornelis Waardenburg; Hugo Seelig; Trix Terwindt.

De tocht van Engelandvaarders

20 maart 2024 · Nieuws

De reis van Engelandvaarders was vaak lang en gevaarlijk en lang niet iedereen overleefde het. Sommigen moesten erg lang wachten op een visum, anderen werden onderweg gevangen gezet of tewerkgesteld in kampen. Eenmaal aangekomen in Londen werden Engelandvaarders door de Britse geheime dienst MI5 gescreend en daarna verhoord door de Nederlandse autoriteiten. In de verhoorverslagen is veel informatie over hun reis terug te vinden.

Bekijk hun reizen op de themapagina Engelandvaarders

Crowdsourcing

Het Nationaal Archief beheert verschillende archieven over Engelandvaarders, waaronder de verhoren na aankomst in Engeland. Binnen het project ‘De reizen van Engelandvaarders in kaart gebracht’ hebben zeventig vrijwilligers de verhoren van 2.150 Engelandvaarders doorgenomen en genoteerd welke routes zij namen, wat hun avonturen waren en met wie zij samen reisden. Met deze informatie zijn op Oorlogsbronnen.nl tijdlijnen samengesteld waarop de reis van Engelandvaarders op de kaart inzichtelijk wordt gemaakt.

Bekijk de tijdlijnen 

-
-
Reis van Engelandvaarder Ben Ubbink via de Oostelijke route.

Ontdek de route van Ben Ubbink

Routes

Er waren drie hoofdroutes om in Engeland te komen. Een op de tien lukte het om met een boot via de Noordzee de overkant te bereiken. Zo’n zestig procent nam een Zuidelijke route via België, Frankrijk, Spanje en Portugal en nam daar een schip naar Engeland. Zeelieden reisden vaak met een Oostelijke route via Zweden.

Joodse Engelandvaarders

-
-

De Joodse Jacques Engelsman wordt vanuit Bergen-Belsen uitgewisseld vanwege de Turkse nationaliteit van zijn vrouw Zafira. Hierdoor ontsnappen Jacques, Zafira en dochter Hortense via Denemarken en Zweden naar Engeland.

Lees over het Joodse gezin Engelsman

 

Bekende en onbekende verhalen

Bezoekers krijgen nu de kans om de verhalen van bekende en onbekende Engelandvaarders te lezen. Het verhaal van jachtvlieger Bob van der Stok bijvoorbeeld, die pas bij de vierde poging Engeland wist te bereiken. Of het verhaal van Trix Terwindt die, nadat ze in Engeland was aangekomen en gescreend, als geheim agent boven Nederland werd gedropt. Zij werd toen slachtoffer van het ‘Englandspiel’, waarbij de Duitse bezetter berichten onderschepte over droppings. Terwindt werd meteen gearresteerd door de Sicherheitsdienst en naar een werkkamp gestuurd. Ze is een van de ruim 75 vrouwelijke Engelandvaarders.

Trix Terwindt.
Trix Terwindt.
Trix Terwindt.

Samenwerking

Het project Engelandvaarders is een samenwerking tussen het Nationaal Archief, WO2NET en Museum Engelandvaarders in Noordwijk. De financiering werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en het ministerie van VWS.

-
-
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards