Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Registratiekaart Jan van ManenOorlogsbronnen | NIMH

Gegevens koopvaardijpersoneel onderdeel van Oorlogsbronnen.nl

2 maart 2022 · Nieuws

De inzet van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog is voor velen een onbekend verhaal. De bemanningsleden brengen jaren door op zee, vaak onbewapend. Ze zijn dikwijls het doelwit van Duitse en Japanse aanvallen. Bijna de helft van de vloot gaat verloren, meer dan 3.400 bemanningsleden komen om het leven. Met de toevoeging van ruim 66.000 persoonskaarten aan Oorlogsbronnen.nl brengen het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Netwerk Oorlogsbronnen de oorlogsgeschiedenis van de koopvaardij dichterbij.

Bekijk de koopvaardijopvarenden

"Wat zal deze trip ons brengen? Bewapening hebben we niet en konvooieren is er niet bij. Moederziel alleen gaan we naar die hel toe. Zien we ooit onze dierbaren terug? Afwachten is het enige wat er op zit, we moeten varen."
- Koopvaardijopvarende Uilke Brolsma

Omgekomen koopvaardijopvarenden
Omgekomen koopvaardijopvarenden
Omgekomen koopvaardijopvarenden

Verplicht varen

Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, zijn 32.000 mensen in dienst van de Nederlandse handelsvloot. Velen van hen worden door de instelling van de Vaarplicht verplicht om door te blijven varen. Informatie over de opvarenden is tijdens de oorlog bijgehouden op persoonskaarten. Hierop staan bijvoorbeeld demografische gegevens en gebeurtenissen als huwelijken, desertie, wangedrag of vermissing.

Crowdsourcing koopvaardijNIMH

Verhalen vindbaar

Door het digitaal beschikbaar stellen van ruim 66.000 persoonskaarten is de zoektocht van nabestaanden en geïnteresseerden vereenvoudigd. Ook worden persoonlijke verhalen van opvarenden beter vindbaar. Vanaf vandaag zijn al deze data doorzoekbaar via Oorlogsbronnen.nl. De koopvaardijdata worden hier gelinkt aan andere onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld data van de Oorlogsgravenstichting en de Japanse interneringskaarten, waardoor een completer beeld van de oorlogsgeschiedenis van een koopvaardijopvarende wordt gecreëerd.

Koopvaardij: Ary RomijnNIMH

Het project De koopvaardij in de oorlog is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Mondriaan fonds
Mondriaan fonds
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards