Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Een groep batiksters bezig met een traditioneel ambacht waarvan de finesses van generatie op generatie worden overgedragen. Nadere beschouwing leidt tot een datering van de foto op deze prentbriefkaart: rondom 1910.Nationaal Museum van Wereldculturen

Nationaal Museum van Wereldculturen over deelname aan Programma Indisch Erfgoed Digitaal

7 juni 2023 · Nieuws

In een kort gesprek vertelt Richard van Alphen, Coördinator Registratie Collecties, over het proces van de aansluiting van hun collectie bij het Project Indisch Erfgoed Digitaal (PIED). "PIED vinden wij een urgent platform."

Waarom hebben jullie besloten om deel te nemen aan PIED?

We zijn een instelling die deels zijn oorsprong vindt als koloniaal museum waar we een nauwe band hadden met wat er in Nederlands-Oost-Indië gebeurde. Een groot deel van onze collectie komt uit Nederlands-Indië en Indonesië. Daarom hebben wij besloten om een bijdrage te doen.

Hoe heb je een selectie gemaakt die relevant is voor het platform?

Wij hebben eerst, samen met Jesse de Vos, een subselectie gemaakt van een bepaalde tijdsperiode. Dit gaat om de periode van voor 1960 en vanaf kort voor de Tweede Wereldoorlog. Later is deze periode uitgebreid. In het algemeen is de selectie gedaan op basis van goede beschikbaarheid van metadata en goed gedigitaliseerde foto’s.

Ook hebben wij gekeken naar of er niet te veel herhaling in zit, omdat onze collectie veel groter is dan we voor PIED willen aanleveren. Wij hebben ook gekeken naar wat de highlights in onze collectie zijn, dus de collectie die online geraadpleegd wordt en wat er wordt ingezet voor tentoonstellingen en bruikleen.

Wat hoop je dat deelname aan het platform jullie oplevert?

Het is een belangrijk onderdeel van onze missie en ons bestaan dat wij niet alleen de collecties beheren, maar ook publiek toegankelijk maken. Het PIED platform leent zich hiervoor, omdat het een plek is dat specifiek gaat over het erfgoed van Nederlands-Indië/Indonesië, en niet over alle wereldculturen. Daardoor kunnen wij onze collectie met 800.000 records meer behapbaar online publiceren. En hopelijk wordt dit platform ook goed toegankelijk en laagdrempelig.
Wij kijken ook graag over de grenzen en we hebben de hoop dat dit platform een internationaal publiek zal bereiken, ook in Indonesië.

Wat vind je uitdagend bij deelname aan dit platform?

De selectie maken was een uitdaging. Om dat op de goede manier bij de database te krijgen. Ook op technisch vlak was het een uitdaging, bijvoorbeeld om onze data om te schakelen en aan te leveren als linked open data. Dit was daardoor ook een leerzaam proces en wij zitten voortdurend in een leerproces qua het aanleveren van de data, de veranderingen gaan snel. De feedback die wij kregen van Micon Schorsij (NOB) was fijn en belangrijk.

En wat vind je uitdagend bij deelname aan dit soort thematische portalen?

Het is altijd een afweging om uit te zoeken wanneer een platform urgent genoeg is. Veel platforms hebben kleine stukjes collecties van veel verschillende instellingen en veel is hetzelfde. Wij denken goed na voordat we aan zoiets gaan meedoen. PIED vinden wij een urgent platform.

Bijdragen aan PIED

Er zijn meerdere manieren hoe je als instelling een bijdrage kan leveren aan het Programma Indisch Erfgoed Digitaal.
Heeft u een relevante collectie die nog niet is gedigitaliseerd? Dan kunt u zich inschrijven voor het digitaliseringsprogramma Metamorfoze van de Koninklijke Bibliotheek. Ook kunnen er reeds gedigitaliseerde collecties worden aangeboden voor nadere ontsluiting via het webportaal. Dit programma kan ondersteunen bij het invoeren, contextualiseren en verrijken van erfgoedcollecties.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Louise Rahardjo (Metamorfoze) of Jesse de Vos (Netwerk Oorlogsbronnen), dit kan via Louise.Rahardjo@KB.nl of j.de.vos@niod.knaw.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards