Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Getuigenverhalen interview met Evi Poetiray

Programma Indisch Erfgoed zet zich in voor ontsluiting oral history collecties

5 juni 2023 · Nieuws

Interviews met ooggetuigen vormen een boeiende en onmisbare bron bij de geschiedenis. Het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED) heeft zich van meet af aan tot doel gesteld om verschillende belevingen en perspectieven op de geschiedenis van Nederlands-Indië/ Indonesië uit te lichten. Oral history levert een belangrijke bijdrage aan dat doel. Daarom worden de komende tijd instellingen met oral history collecties benaderd om hun medewerking te verlenen. Als je zelf relevante collecties hebt die in aanmerking komen, lees dan verder en meld je collectie aan.

Toegankelijkheid

In maart 2023 heeft het NIOD een inventarisatie opgeleverd van Indisch Erfgoed-gerelateerde oral history collecties. Uit deze inventarisatie blijkt dat er enorm veel collecties zijn die niet online beschikbaar zijn, en wanneer ze dat wel zijn dan met veel beperkingen (inlogs, toestemmingsformulieren e.d.). Daarnaast vormen de vaak lange interviews een moeilijk toegankelijke bron voor een algemeen publiek: veel informatie die ze bevatten is niet relevant voor de zoekvraag waarmee gebruikers binnen komen.

Naast dat we de geïnventariseerde collecties op het webportaal vindbaar willen maken werken we daarom ook aan een selectie van interviews die we segmenteren en verrijken. Deze interviews moeten al openbaar zijn of er moet de mogelijkheid zijn de geïnterviewde om extra toestemming te vragen. De verrijkte segmenten worden in de context van het webportaal van PIED ontsloten zodat het aansluit bij de informatie die de gebruiker daadwerkelijk zoekt. Meer informatie over de werkwijze en hoe je met je collectie deel kunt nemen lees je in dit document.

Dit project is een samenwerking tussen het Indisch Herinneringscentrum en Netwerk Oorlogsbronnen. Neem contact op met Jesse de Vos of Lisa Aarsen voor meer informatie, dat kan via j.de.vos@niod.knaw.nl en L.aarsen@indischherinneringscentrum.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards