Meindert KoolstraOok bekend als: Celery Al, MURK, Meindert Kolff
Rinsumageest, 4 juni 1917 - Mauthausen, 7 september 1944Onmiddellijk na de capitulatie vluchtte Meindert vanuit het Nederlandse leger op 15 mei 1940 via België naar het Franse Bordeaux. Hij maakte op 11 juni 1940 vanuit deze stad de overtocht naar Engeland en behoorde tot de lijfwacht van de in ballingschap te Londen verblijvende koningin Wilhelmina. In Londen werd Meindert opgeleid tot geheim agent van de Special Operation Service, die vanuit Engeland in bezet Nederlands gebied moest worden geparachuteerd. Hij diende onder de schuilnaam Meindert Kolff, zijn operatieschuilnaam was Celery Al, terwijl hij in telegrammen naar het bezette Nederlandse gebied werd aangeduid als Murk. Samen met Peter Kamphorst en Michel Plas werd Koolstra gearresteerd op 21 oktober 1942 in de omgeving van Steenwijk door de Duitse Abwehr onder leiding van Joseph Schreieder. Via het gijzelaarskamp in Haaren (NB), de gevangenis in Assen en het Poolse Rawicz kwam hij terecht in het concentratiekamp Mauthausen (A). Daar werd hij gefusilleerd. Postuum werd hem op 2 mei 1950 het Bronzen Kruis verleend. Zijn naam staat op een gedenkteken in Rinsumageest en in Het Gulden Boek van de Koninklijke Marechaussee. Op 28 juni 1945 ontvingen zijn ouders via het Nederlandse Rode Kruis bericht van zijn overlijden.
Bron: Een Laatste Saluut
Meindert Koolstra (Rinsumageest, 4 juni 1917 - Mauthausen 7 september 1944) was een geheim agent bij de Special Operations Executive (SOE), nadat hij naar Engeland wist te vluchten. Bij zijn dropping boven Nederland werd hij als slachtoffer van het Englandspiel echter direct opgepakt en via de kampen Haaren en Rawicz op 7 september 1944 in Mauthausen om het leven gebracht.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Meindert Koolstra
1942Gerekruteerd in Engeland
Geland in Ermelo
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesEen Laatste Saluut
Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Fries VerzetsmuseumGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingAgenten die deel uitmaakten van het Englandspiel
Stichting Onderzoek Engelandspiel levert persoonsdata over Nederlandse geheime agenten die tijdens het Engelandspiel werden opgepakt. Deze geheime agenten werden vlak na hun dropping gevangen genomen door de Duitsers en gevangengezet. Een deel van de agenten werd geëxecuteerd.
Aanbieder
Stichting SOEDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Biografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Meer over Meindert Koolstra:
Afbeelding van Meindert Koolstra
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Meindert Koolstra, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl