Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

August Antoon Maria Born
Ook bekend als: Guus

Den Haag, 28 augustus 1920 - Batavia, 12 februari 1946

Tijdens de oorlog besluit hij zich aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten in Groot-Brittannië. Hij volgt de route via het neutrale Zwitserland, waar hij zijn nieuwe vrienden Jan Buyser (ook een scout) en Richard Barmé ontmoet. In oktober 1943 vervolgen ze hun route door Frankrijk, over de Pyreneeën en door Spanje naar Gibraltar. Van daar komen ze in de lente van 1944 in Groot-Brittannië aan. Guus wordt getransporteerd naar het Amerikaanse opleidingskamp Camp Lejeune in North Carolina, waar hij wordt opgeleid tot marinier voor de strijd in Nederlands-Indië. Met zijn bataljon van de mariniersbrigade wordt Guus uitgezonden naar Java. Op 12 februari 1946 moet hij met een deel van zijn peloton een zuiveringsactie ondernemen in Krandji, een kampong bij Batavia. Samen met zijn ordonnans loopt hij voor zijn medesoldaten uit als zij onder vuur worden genomen. Guus komt om het leven als zijn munitietas wordt geraakt door een kogel en ontploft.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Guus Born wordt geboren op 28 augustus 1920 in Den Haag in het gezin van bedrijfsdirecteur J.B.J. Born. Het gezin verhuist eerst naar Bussum, van waaruit Guus de lagere school in Hilversum bezoekt en vervolgens naar Amersfoort. In 1941 begint Guus zijn studie economie in Tilburg, waar hij ook naartoe verhuist. Hij wordt er lid van het Tilburgs Studenten Corps St. Olof en meldt zich bij de Vriendenclub S.O.S. Tijdens de oorlog besluit hij zich aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten in Groot-Brittannië. Hij volgt de route via het neutrale Zwitserland, waar hij zijn nieuwe vrienden Jan Buyser en Richard Barmé ontmoeten. (Jan zou de oorlog overleven; Richard wordt in de winter van 1945 als verzetsstrijder gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.) In oktober 1943 vervolgen ze hun route door Frankrijk, over de Pyreneeën en door Spanje naar Gibraltar. Van daar komen ze in de lente van 1944 in Groot-Brittannië aan. Guus wordt getransporteerd naar het Amerikaanse opleidingskamp Camp Lejeune in North Carolina, waar hij wordt opgeleid tot marinier voor de strijd in Nederlands-Indië. Met zijn bataljon van de mariniersbrigade wordt Guus uitgezonden naar Java. Op 12 februari 1946 moet hij met een deel van zijn peloton een zuiveringsactie ondernemen in Krandji, een kampong bij Batavia. Samen met zijn ordonnans loopt hij voor zijn medesoldaten uit als zij onder vuur worden genomen. Guus komt om het leven als zijn munitietas wordt geraakt door een kogel en ontploft. Hij is 25 jaar geworden. Vanwege zijn verzetsactiviteiten heeft Guus twee jaar voor zijn dood al het Kruis van Verdienste ontvangen. Kort na zijn dood is hij bij Koninklijk Besluit met terugwerkende kracht bevorderd tot 1e luitenant der mariniers.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van August Antoon Maria Born

1943
27 mei 1943

Tocht naar Engeland

12 februari 1946

Overleden in Krandji

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • Reizen van Engelandvaarders

    Het Nationaal Archief deed onderzoek naar de reizen van Engelandvaarders. Ze brachten routes in kaart en in welk gezelschap Engelandvaarders reisden. Deze informatie is terug te vinden op Oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting

Afbeelding van August Antoon Maria Born

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van August Antoon Maria Born, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards