Abraham de JongOok bekend als: Bram de Jong
Ambt Hardenberg, 20 november 1916 - Aerdenhout, 14 april 1978Abraham (Bram) de Jong (Heemse, 20 november 1916 – Aerdenhout, 14 april 1978) was een officier bij de Koninklijke Marine. Hij vocht tijdens de meidagen 1940 in Arnhem en bij de Grebbelinie. Op 14 of 15 mei probeerde hij naar Engeland te ontkomen. De Jong werd tegengehouden en krijgsgevangen genomen. Na het geven van zijn erewoord werd hij in juli 1940 door de bezetter vrijgelaten. Hij sloeg alsnog op de vlucht naar Engeland en werd later ingezet bij de gevechtshandelingen rond Nederlands-Indië.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Bram was hopman in Medemblik of Haarlem. Tijdens de meidagen was hij als marineofficier actief bij de verdediging van Nederland en voer op de Rijn. Toen het na de capitulatie niet lukte om te ontsnappen, lieten ze hun schip vlakbij IJmuiden zinken. Hij ging als Engelandvaarder met een kleine jol naar de UK, werd uitgezonden naar Nederlands-Indië en overleefde de Slag op de Javazee. Hij wist te ontsnappen en voerde enige tijd geheime verkennings-operaties uit. Later werd hij weer actief binnen de Marine en ingezet tijdens de oorlog. Na de oorlog bleef hij marine officier.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Abraham de Jong
1941Tocht naar Engeland
Overleden in Aerdenhout
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Scouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandReizen van Engelandvaarders
Het Nationaal Archief deed onderzoek naar de reizen van Engelandvaarders. Ze brachten routes in kaart en in welk gezelschap Engelandvaarders reisden. Deze informatie is terug te vinden op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Nationaal ArchiefBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Afbeelding van Abraham de Jong
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Abraham de Jong, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl