Andries AusemsOok bekend als: Dré, Andreas Wilhelmus Maria Ausems, Andries, Arnold
Utrecht, 25 december 1904 - Zaandam, 31 mei 1955Andries Ausems (Utrecht, 25 december 1904 - Zaandam, 31 mei 1955) was een verzetsstrijder. Nadat hij sabotage had gepleegd op enkele vliegtuigen in de Fokker-fabriek, dook hij onder. Hij vertrok vervolgens in 1943 als boodschapper naar Engeland. Hier kreeg hij de opdracht de zogenaamde 'Negentien punten van Gerbrandy' over te brengen op de leiding van de Raad van Verzet, de Ordedienst en de Landelijke Knokploegen. Ausems slaagde in zijn missie.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Andries Ausems
1944Geland in Rijsbergen
Overleden in Zaandam
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingAgenten die deel uitmaakten van het Englandspiel
Stichting Onderzoek Engelandspiel levert persoonsdata over Nederlandse geheime agenten die tijdens het Engelandspiel werden opgepakt. Deze geheime agenten werden vlak na hun dropping gevangen genomen door de Duitsers en gevangengezet. Een deel van de agenten werd geëxecuteerd.
Aanbieder
Stichting SOEReizen van Engelandvaarders
Het Nationaal Archief deed onderzoek naar de reizen van Engelandvaarders. Ze brachten routes in kaart en in welk gezelschap Engelandvaarders reisden. Deze informatie is terug te vinden op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Nationaal ArchiefBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Afbeelding van Andries Ausems
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Andries Ausems, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl