Julia Bodenheimer
Rotterdam, 26 mei 1912 - Auschwitz, 12 oktober 1942Julia Bodenheimer groeit op in Rotterdam. Haar Duits-Joodse vader, Berthold Bodenheimer, en haar Roemeens-katholieke moeder, Maria Corbulij, hebben zich op enig moment in Rotterdam gevestigd en stichten hier na hun huwelijk op 8 september 1909 een gezin. In datzelfde jaar wordt zoon Walter geboren, hij wordt maar een maand oud. Drie jaar later, op 26 mei 1912 wordt Julia geboren. Als Julia vijf is, overlijdt haar moeder. Berthold hertrouwt na enige tijd met Rosa Baer, en Julia krijgt nog drie halfzusjes: Jeannine, Madeleine, Eliane. In dit Joodse gezin groeit ze verder op. In 1934 laten Julia en haar vader zich naturaliseren tot Nederlander. Julia trouwt op 14 november 1934 in Rotterdam met Hugo Kälbermann . Ze is dan 22; een jaar later schenkt ze het leven aan hun dochtertje Rosie . Bombardement op Rotterdam In 1941 woont Julia’s familie in de Graaf Florisstraat in Rotterdam , een straat waar voor de tweede wereldoorlog verhoudingsgewijs veel Joodse mensen wonen. Door het bombardement op Rotterdam van mei 1940 was de woonsituatie onoverzichtelijk. Er was gebrek aan woonruimte en veel families woonden bij elkaar in, vermoedelijk is dat voor het jonge gezin de aanleiding geweest om naar Amersfoort te gaan. Inwonend bij metselaar Steenbeek In 1942 staan Julia, Hugo en Rosie op dit adres, Goudsbloemstraat 37, ingeschreven. Ze wonen in bij de metselaar J.E. Steenbeek. Tussen 3 en 5 oktober 1942 is Julia met haar man en dochtertje weggevoerd naar Westerbork. Vier dagen later, op 9 oktober 1942, wordt het hele gezin gedeporteerd met transportnummer 26 naar Auschwitz. Julia en Rosie zijn daar op 12 oktober 1942 vermoord. Veel dank aan de familie voor de foto's en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Julia Bodenheimer
1942
Gevangen in Kamp Westerbork
Getransporteerd naar Auschwitz
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesSlachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Familie
Afbeelding van Julia Bodenheimer
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Julia Bodenheimer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl