Jacob Manuel de Groot
Amersfoort, 27 juni 1904 - Auschwitz, 31 augustus 1944Het is Jaap en zijn vrouw Emma niet gegeven een gezin met eigen kinderen te stichten. Uit de geboorteakte van 7 november 1930, opgemaakt in de gemeente Utrecht, blijkt dat het kind dat ‘om half elf geboren is en van het vrouwelijk geslacht is, levenloos ter wereld is gekomen’. De kinderwens die Jacob Manuel en zijn vrouw Emma hebben, wordt wellicht gecompenseerd door zich te ontfermen over hun pleegzoon Jacob Wallage . Onderduik in Spijk Net als zijn vader Israël de Groot , heeft Jaap een turbulente woongeschiedenis, met name in de binnenstad van Amersfoort. Hij staat onder meer ingeschreven op het adres Puntenburgerlaan 20b, waar hij op nummer 22 een winkel heeft. Na enige omzwervingen strijkt hij in 1940 ten slotte met zijn gezin neer op de Zuidsingel nummer 57. Wanneer de anti-Joodse maatregelen van 1941 toenemen en duidelijk wordt dat de bezetter over gaat tot deportatie van de Joodse bevolking, duiken Jaap, zijn vrouw Emma en Jacob Wallage onder in het dorp Spijk bij Gorinchem. Wanneer precies is onduidelijk. Op 27 januari 1944 vindt echter een razzia plaats. Jaap wordt samen met zijn vrouw en pleegzoon opgepakt. Hij wordt overgebracht naar de gevangenis aan het Haagse Veer in Rotterdam. Op de arrestantenkaart van Jacob Manuel de Groot lezen we als reden van arrestatie: onderduiken. Vernietingingskamp Op 5 februari 1944 gaat Jacob Manuel De Groot, samen met zijn vrouw Emma en Jacob Wallage, op transport naar Westerbork. Enkele dagen later, op 8 februari volgt de deportatie naar Auschwitz (Birkenau) waar Jaap in augustus 1944 wordt vermoord, 40 jaar oud.
Bron: Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
Het leven tijdens de oorlog van Jacob Manuel de Groot
1944Gearresteerd in Rotterdam

Gevangen in Huis van Bewaring Noordsingel in Rotterdam
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesArrestatiekaarten Rotterdamse gemeentepolitie
De arrestatie- en ontslagkaarten van de Rotterdamse gemeentepolitie bevatten informatie over gearresteerden in en rondom Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van ‘gewone’ criminelen tot aan personen die zijn opgepakt vanwege verzet of omdat ze Joods waren. Naast de arrestatie is vaak ook informatie te vinden over vrijlating of overbrenging naar een huis van bewaring of kamp.
Aanbieder
Stadsarchief RotterdamArrestatiekaarten Rotterdamse gemeentepolitie
De arrestatie- en ontslagkaarten van de Rotterdamse gemeentepolitie bevatten informatie over gearresteerden in en rondom Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van ‘gewone’ criminelen tot aan personen die zijn opgepakt vanwege verzet of omdat ze Joods waren. Naast de arrestatie is vaak ook informatie te vinden over vrijlating of overbrenging naar een huis van bewaring of kamp.
Aanbieder
Stadsarchief RotterdamSlachtofferlijst Herdenkingsstenen Amersfoort
Herdenkingsstenen in Amersfoort zijn gedenktekens bij woningen van medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Er worden herdenkingsstenen onthuld voor Joden en verzetsstrijders, waarvan een aantal ook schuilplaatsverlener en/of politieke gevangene is geweest.
Aanbieder
Stichting Herdenkingsstenen AmersfoortGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Afbeelding van Jacob Manuel de Groot
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jacob Manuel de Groot, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl