Jo BuizerOok bekend als: Jo, Spinach, Johannes Jan Cornelus Buizer, PIET
Almkerk, 11 september 1918 - Mauthausen, 6 september 1944Jo Buizer (Almkerk, 11 september 1918 - Mauthausen, 6 september 1944) was radiotelegrafist, kantoorbediende en Engelandvaarder. Na de demobilisatie in juni 1940 was Buizer werkzaam bij de PTT in Amsterdam. In 1942 vertrok hij naar Engeland waar hij aan zijn training bij de Special Operations Executive (SOE) begon. Hij werd op 19 februari door zijn broer als vermist aangegeven bij de politie in Amsterdam. In de nacht van 22 juni 1942 werd Buizer samen met Jan van Rietschoten boven Nederland gedropt. Op de grond werd hij direct opgepakt, verraden als gevolg van het zogenaamde Englandspiel. Buizer werd uiteindelijk in Kamp Mauthausen geëxecuteerd.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Jo wordt geboren op 11 september 1918 in Almkerk als vijfde en jongste kind van Jan Buizer en Klaaske Heukels. Hij groeit op in het gereformeerde milieu en woont op volwassen leeftijd in Rotterdam. Tijdens de eerste maanden van de Duitse bezetting werkt Jo als radiotelegrafist bij het Rijkstelegraafkantoor in Amsterdam en de Duitsers dragen hem dan ook op om Britse en Amerikaanse en Afrikaanse radiostations af te luisteren, maar hij komt hiertegen in verzet. Jo besluit uit te wijken naar Groot-Brittannië om daar aan geallieerde zijde deel te nemen aan de strijd tegen de Duitsers. Samen met Jan de Haas en Ab Homburg laat hij zich half februari 1942 als verstekeling meevoeren aan boord van de stoomtrawler Beatrice. Zodra de boot op volle zee is, komt het drietal tevoorschijn en haalt de schipper over om naar Engeland te varen. Na aankomst gaat Jo in opleiding tot geheim agent bij de Special Operations Executive. In de nacht van 22 op 23 juni 1942 wordt hij samen met marconist Jan Jacob van Rietschoten bij het Overijsselse Holten geparachuteerd, om verzetsgroepen op te leiden in het plegen van sabotage. Zover zou het voor Jo echter niet komen. De Duitsers wachten hem beneden aan de grond op, en arresteren hem onmiddellijk. Als gevolg van de Duitse contraspionageoperatie Nordpol (het ‘Englandspiel’ waarbij de Duitsers een gevangengenomen radioman opdracht geven te blijven seinen met de Engelsen) waren ze van zijn komst op de hoogte. Jo wordt voor verhoor afgevoerd naar de SD-Polizeigefängnis te Haaren. Op 27 november 1943 volgt transport naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk, waar hij op 6 september 1944 wordt gefusilleerd. Jo is 25 jaar geworden. Bij hetzelfde Koninklijk Besluit in 1953 ontvangt hij postuum tweemaal het Bronzen Kruis: een voor zijn verdienste als Engelandvaarder en een voor zijn werk als geheimagent.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Jo Buizer
1942Tocht naar Engeland
Gerekruteerd in Engeland
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Personen en gebeurtenissen
Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesAgenten die deel uitmaakten van het Englandspiel
Stichting Onderzoek Engelandspiel levert persoonsdata over Nederlandse geheime agenten die tijdens het Engelandspiel werden opgepakt. Deze geheime agenten werden vlak na hun dropping gevangen genomen door de Duitsers en gevangengezet. Een deel van de agenten werd geëxecuteerd.
Aanbieder
Stichting SOEReizen van Engelandvaarders
Het Nationaal Archief deed onderzoek naar de reizen van Engelandvaarders. Ze brachten routes in kaart en in welk gezelschap Engelandvaarders reisden. Deze informatie is terug te vinden op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Nationaal ArchiefDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Biografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Afbeelding van Jo Buizer
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jo Buizer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl