Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Van Leer-Stichting

Openbaarheid: Volledig openbaar
Over het archief: Opgericht op 26 augustus 1941. Het doel van de Stichting was het bevorderen van kunsten en wetenschappen onder Nederlandse joden. De Stichting maakte het financieel mogelijk dat joodse kunstenaars hun beroep konden blijven uitoefenen. In 1943 werden de activiteiten van de Stichting verboden.
Concordans: Klik op het icoon voor de concordans.
Inleiding

Op 26 augustus 1941 werd ten overstaan van notaris F.H. Charbon te Amsterdam de Van Leer-Stichting in het leven geroepen, ten doel hebbend de bevordering van kunsten en wetenschappen onder Nederlandse joden.

De stichting stond oorspronkelijk onder voorzitterschap van mr.dr. L.E. Visser, na diens dood van Albert Spanjaard, terwijl verder als bestuursleden optraden prof. dr. D. Cohen, dr. P.M. Cronheim, D. Kalker en mr. S.J. van Lier.

Bij de oprichting werd een belangrijke som gestort door de heer B. van Leer, terwijl de stichting na diens emigratie grote bedragen toevloeiden uit de liquidatie van de fabrieken van Van Leer. Hierdoor werd de stichting in staat gesteld het een vrij groot aantal joodse kunstenaars financieel mogelijk te maken hun beroep te blijven uitoefenen, ook na de bekendmaking van Rauter van 15 september 1941. Speciaal dient in dit verband genoemd te worden het Joodsche Symphonie Orkest (onder leiding van Albert van Raalte en met medewerking o.m. van Rosa Spier en San Swaap), dat door de Van Leer-Stichting in het leven geroepen werd. In 1943 kwam aan de activiteiten van de stichting een eind. Het bestuurslid mr. S.J. van Lier hield tot de liquidatie in 1959 de bescheiden onder zich, waarna ze werden overgedragen aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Het (minuscule) banksaldo werd bij de liquidatie overgedragen aan de vereniging "De Joodse Invalide".

Het Joodsche Symphonie Orkest werd door de Van Leer-Stichting in het leven geroepen.

De toegang is in november 1959 vervaardigd door de heer A.H. Paape, pol.soc.drs.

Status: NIOD-KNAW collectie
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media