Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Borssum-Buisman, J. van

Openbaarheid: Volledig openbaar
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1940-1983.

Geschiedenis

In 1940 is Jan van Borssum Buisman tweedejaars student bouwkunde in Delft. Hoewel hij nog niet actief is in het verzet heeft hij al wel de aandacht van de Duitsers op zich gevestigd. Op zeker moment morst Jan as op het uniform van een Duitse officier en wordt hij gearresteerd. Sindsdien houden de Duitsers hem in de gaten. Om naar Engeland te kunnen uitwijken vertrekt hij samen met een studievriend te voet naar Zwitserland.

Na omzwervingen, een arrestatie in Frankrijk en een onverwachte vrijlating, arriveert het tweetal in Zwitserland. Daar ontmoet Jan dominee Visser 't Hooft die op last van de Nederlandse regering in Londen een spionageroute opzet. Jan keert terug naar Nederland en smokkelt microfilms met geheime politieke en militaire informatie naar Genève. De smokkelroute, die 'de Zwitserse Weg' gaat heten, bestaat van 1942 tot juni 1944. Na de invasie in Normandië wordt de route overbodig.

Borssum-Buisman, J. van
Status: NIOD-KNAW collectie
Over het archief: Vanuit Zwitserland ondernam Jan van Borssum-Buisman een spionagetocht naar bezet Nederland om met inlichtingenrapporten in Bern terug te keren. Hiermee opende hij de vlucht- en spionageroute die bekend is geworden als “Zwiterse Weg B”
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media