Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 01, mevrouw Schep, Kerkscheuring in oorlogstijd

1940 - 1945

Mevrouw Schep was veertien toen de oorlog uitbrak. Ze werd geboren in een gereformeerd gezin in Drachten, maar verhuisde na korte tijd naar Amersfoort waar haar vader meubelverkoper was. Na de Duitse inval werd met het hele gezin geëvacueerd naar het Noord-Hollandse Bergen. De ouders speelden geen rol van betekenis in de oorlog. Ze ging als kind op catechisatie bij ds. S.J. Popma. In 1944 verzetten een aantal gereformeerden zich onder leiding van de Kamper hoogleraar theologie Klaas Schilder tegen besluiten van de gereformeerde synode en maakte zich ‘vrij’. Ds. Popma bleef de synode trouw, maar het gezin Schep ging mee met de Vrijmaking, die in Amersfoort eerst na de oorlog tot stand kwam. Mevrouw Schep volgde haar ouders, maar beschouwt de Vrijmaking terugblikkend als noodzaak, omdat niet getornd mocht worden aan de gereformeerde voorschriften over de kinderdoop. Ook zonder de Tweede Wereldoorlog zou de scheuring in de gereformeerde kerken zich volgens mevrouw Schep hebben voltrokken.

Vervaardiger
  • Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (©)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards