Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 30, Joop Janssen, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

1943

De heer Janssen vertelt dat hij in de periode dat de oorlog begon eindexamen deed aan het Canisius College in Nijmegen. Met een paar vrienden probeerde hij verzetsactiviteiten op te zetten: het laten ontsporen van een goederentrein en het opzetten van een vluchtroute naar Zwitserland. Deze pogingen mislukten en ze besloten om naar Engeland te gaan om in het Nederlandse leger te dienen. Door verraad werden ze in de Pyreneeën opgepakt en kwamen ze in begin 1943 via diverse Franse gevangenissen in Buchenwald terecht. Janssen werd in blok negenenveertig geplaatst er werkte in de steengroeve. Na ongeveer een half jaar werd hij op transport gesteld naar kamp Thekla, een buitencommando van Buchenwald. Hij was blokoudste en werkte er in de vliegtuigfabriek. Toen de Amerikanen naderden stelde de SS-leiding een transport samen dat richting het oosten moest marcheren. Ook Janssen werd geselecteerd. Ze vertrokken op 13 april 1945. Op donderdag 19 april wist Janssen samen met een Franse gevangene te ontsnappen. Van een Poolse krijgsgevangene ontvingen ze onderweg eten, kleding en wat geld. Ze zwierven verder totdat ze weer in handen van de SS vielen en werden opgesloten. Ze wisten echter te ontsnappen en bereikten na een paar dagen bij Gera het Amerikaanse leger. Janssen reisde daarna per trein terug naar Nederland. Na de oorlog diende hij als vrijwilliger in Nederlands-Indië.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards