Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 29, Klaas Schuitemaker, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer Schuitemaker vertelt dat hij tijdens de oorlog vlugschriften verspreidde voor de communistische partij. Toen hij een oproep kreeg om tewerkgesteld te worden in Duitsland, dook hij onder, aanvankelijk in Amsterdam. Op 7 oktober 1943 werd hij op weg van Amsterdam naar een nieuw onderduikadres in Culemborg in de trein opgepakt door de SD. Hij had geen Ausweis bij zich. Bij Geldermalsen ondernam hij een vluchtpoging. Deze mislukte en hij werd overgebracht naar kamp Amersfoort, waar hij te werk werd gesteld in de Nederlandse Sein Fabriek (NSF, of ‘Radiocommando’). Dit betekende geen appèl, geen werk buiten en voldoende te eten. Op 18 april 1944 werd hij op transport gezet naar Buchenwald. Hij arriveerde er een dag later. Daar werkte hij in de Gärtnerei en de steengroeve. Enige tijd voor de bevrijding werd hij met een twintigtal anderen in een buitenkamp geplaatst, waar ze hout moesten hakken, dat diende als brandstof voor autogenerators. In het buitenkamp werd hij bevrijd door de Amerikanen. Hij reisde terug naar Limburg, waar hij zes weken verbleef om op te knappen. Bovendien was Noord-Holland nog niet bevrijd. Na zijn terugkeer in Amsterdam pakte hij de draad weer op en ging hij werken bij zijn voormalige werkgever.

Vervaardiger
  • NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards