Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 08, mevrouw Tilman-Rietkerk, Schiedamse kinderen op stap

1940 - 1945

Mevrouw Tilman-Rietkerk (geboren 15 maart 1937) woonde met haar ouders en twee broers en twee zusjes in de Jacob van Lennepstraat in Schiedam. Haar vader werkte bij de Luchtbeschermingsdienst. Op vier- of vijfjarige leeftijd heeft ze, evenals haar zusje, met roodvonk zes weken in het Gemeenteziekenhuis van Schiedam gelegen. Haar oudste broer is tijdens de oorlog aan difteritie overleden. Op zesjarige leeftijd, in april 1943, is ze met haar jongste broertje en zusje voor drie maanden naar Rottevalle in Friesland uitgezonden. Op verzoek van haar moeder hebben dezelfde families in Rottevalle haar en haar broertje en zusje in december 1944 weer onderdak geboden. Haar moeder vond samen met haar oudste zus eveneens onderdak in Rottevalle, maar is teruggegaan naar Schiedam om haar echtgenoot op te halen. Op de terugreis hebben zij en haar echtgenoot bijna honderd kinderen uit Schiedam meegenomen, van wie een deel op Urk en een deel in Friesland is ondergebracht. De familie heeft de bevrijding in Rottevalle meegemaakt en is na de bevrijding naar Schiedam teruggekeerd.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards