Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 07, mevrouw Braak-Kleinekoort, Schiedamse kinderen op stap

1940 - 1945

Mevrouw Braak-Kleinekoort (geboren 24 februari 1935) is in Haarlem geboren en een jaar later verhuisd naar een benedenhuis in de Boerhaavelaan in Schiedam. Het gezin bestond uit vader, moeder, twee dochters en twee zonen. Vader was koperslager bij een bedrijf in Rotterdam-Hillegersberg. In januari 1945 heeft haar vader haar op de fiets naar Staphorst gebracht, naar de familie Luten, die daar een café/herberg had. Haar oudste broer was in de omgeving van Balkbrug ondergebracht. Onderweg werd haar vader op de IJsselbrug door Duitsers aangehouden. Zij heeft daar urenlang op hem gewacht tot hij terug kwam. Gedurende haar verblijf in Staphorst had mevrouw Braak-Kleinkoort wekelijks contact met haar oudste broer, maar geen contact met haar ouders. Ze had het in Staphorst prima naar haar zin. In mei 1945 heeft zij in Staphorst de bevrijding meegemaakt en is ze in juli 1945 samen met haar broer per boot via Kampen en Amsterdam naar Schiedam teruggekeerd.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards