Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, Kamp Amersfoort, interview met S. Warnaar

Stoffel Warnaar werd geboren in februari 1926 in Maassluis en behoort vanaf 1980 tot de trouwe bezoekers van de restanten van Kamp Amersfoort. Na een periode van hyperventilatie werd hij in Oegstgeest behandeld. Voor zijn traumaverwerking kwam hij naar Amersfoort waar hij slechts een kantoortje van de kampcommandant en wat resten aantrof. Door de aanwezigheid van oud-gevangenen op de jaarlijkse herdenking van 19 april raakte hij betrokken bij de voorlichting aan scholen en gaf lezingen over zijn ervaringen in het kamp o.a. aan vrouwenverenigingen in Putten en omgeving. Hij maakte een maquette van het kamp zoals hij zich het kamp herinnert in mei 1943, toen hij als eerste gevangene werd geplaatst in het deel dat na de renovatie en uitbreiding was ontstaan. De scheiding tussen de bewaking en de gevangenen d.m.v. de dubbele prikkeldraadversperring en de Rozentuin was dus al aangelegd. Later maakte hij op schaal voorbeelden van een barak en een wachttoren. Doordat hij een voorman kende bij barak 2 werd hij vanuit barak 10 hier naartoe overgeplaatst. Daardoor werd hij als arbeider van de Hollandse Signaal Fabriek beter behandeld en gevoed en zelfs vrijgesteld van appèl. Hij werd daarna 2x op transport gesteld, maar dat werd niet uitgevoerd. Vlak voor de Hongerwinter kwam hij weer thuis in Maassluis en dook onder om te ontkomen aan de algemene Arbeitseinsatz die werd afgekondigd. Hij werd voor de tweede keer gearresteerd en via Rotterdam richting Göttingen getransporteerd, maar kwam in januari 1945 in Frodental (Rödental?) richting Tsjechië. Hier trof hij krijgsgevangen aan uit Engeland, Canada en Australië. Vervolgens kwam hij via Dresden-Kremerdorf terecht in Kondusz. I.v.m. de naderende Russen vluchtten ze de bossen in en werden ze afgevoerd richting Polen. In april 1945 ging hij naar Rosenthal bij Berlijn waar hij een groep Nederlandse vrouwen uit Ravensbrück trof (o.a. Corrie ten Boom). Tenslotte werd hij door de MP richting westen gebracht. Via Frankrijk en België reisde hij terug naar Nederland. Uiteindelijk kwam hij in juni 1945 aan in Heer in Zuid-Limburg.
Zie: 'Het verhaal van Stoffel Warnaar'. CD met interview van Chrit Wilshaus met Stoffel Warnaar op 26 oktober 1999. CD. Duur: 51 min. Locatie Bibliotheek Archief Eemland, plaatsingscode CD 4538.; URI=http://www.archiefeemland.nl/collectie/bibliotheek/detail?id=660c18d0-6512-11e0-a7c0-893487041761
Datum
1 januari 1926
Type
  • Audio
Organisatie
Vervaardiger
  • Vries, S. de
  • Huisman, C.
  • Oudesluijs, D.
  • Berg, D. van den
  • Financier: Willem Nico Scheepstra Stichting te Hoevelaken
Datum
  • 1926-01-01
  • 2009-10-16
  • 2009-01-01
  • 2018-11-15
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media