Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Kamp Amersfoort, interview 026

Geboren in Putten, gezin van 11 kinderen. Na mislukte aanslag op generaal Rauter, met zwager gevlucht en ondergedoken bij een boer. Worden er uit gehaald en in de kerk van Putten opgesloten: op transport naar Kamp Amersfoort. Is in kamp Amersfoort van 2 tot 11 oktober 1944. Wordt door Kotälla in elkaar geslagen, nadat hij aardappelen steelt: moet 3 dagen in rozentuin staan. Wordt niet kaalgeschoren en heeft nog eigen kleren. Op 11 oktober 1944 op transport naar Neuengamme. Poedelnaakt, kaalgeschoren, lysoldouche. Diverse buitenkampen, barakken zonder ramen, stro op de vloer, in elkaar geslagen, rechterkaak verbrijzeld, veel pijn. Gebeden om hulp, daarna overal doorheen gekomen. Werkt in keuken, steenfabriek, straten schoonmaken. Op transport naar Bergen Belsen, moet lijken verzamelen om in het crematorium te verbranden. Naar Lübecker Bocht, ingescheept. De schepen worden door Engelsen gebombardeerd en zinken, behalve de Thielbek, waar hij in zit. Overgebracht naar Trelleborg, in school omgebouwd tot hospitaal en nog revalideren in Rädsbrün. Komt op 16 augustus 1945 thuis, na een half jaar oproep voor militaire dienst, rekwest wordt afgewezen naar Indië waar hij 3 ½ jaar blijft. Na de oorlog bij de marechaussee.

Vervaardiger
  • Huisman, C. (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Pluijm, E. van der (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort)
  • Oudesluijs, D. (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Berg, D. van den (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards