Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, Dochters van 'foute' ouders, interview DNS07

IsPartOf: Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Dochters van foute ouders' in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-8lg-xbs
Video-interview met een vrouw (1931) waarvan beide ouders in 1942 lid worden van de NSB en vader zich bij de WA meldt. DNS07 wordt lid van de Jeugdstorm en gaat op 12-jarige leeftijd naar de eliteschool in Heythuysen waar Julia op ten Noort directeur is. Op Dolle Dinsdag vlucht ze met haar moeder naar de Lűneburgerheide. Intussen is de school naar Reichenau verplaatst en reist DNS07 vanuit Lűneburg naar Reichenau. Begin 1945 probeert DNS07 terug naar Nederland te gaan, waar ze uiteindelijk na veel omzwervingen aankomt. Beide ouders zijn geïnterneerd en de kinderen worden bij familie ondergebracht. Uit schuldgevoel gaat DNS07 bij het onderwijs werken in plaats van biologie studeren. Ze is psychisch labiel. Na haar huwelijk blijft ze werkzaam in het onderwijs. Na haar pensioen verhuist ze naar België om alles achter zich te laten. Ze blijft haar hele leven met schuldgevoelens rondlopen. De aanleiding voor dit interview is het Aletta project om levensverhalen van vrouwen vast te leggen van wie de ouders tijdens WO II de kant van de bezetter kozen en zelf geïnterneerd en/of in kindertehuizen en/of in pleeggezinnen ondergebracht werden tijdens de internering van hun ouder(s).
Aletta project Dochters van 'foute' ouders; URI=http://www.aletta.nu/aletta/mmbase/attachments/30180/flyer_nsb.pdf
Weblog Dochters van 'foute' ouders; URI=http://www.dochtersvan.blogspot.com/
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media