Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Nieuws uit Indonesië: Indonesiërs uit Nederland terug, bereiding van het volksvoedsel tahoe, invoer van Australisch fokvee

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. 1) Indonesiërs keren uit Nederland naar hun vaderland terug. Onder hen een voormalig lid van de Tweede Kamer, R. Effendi. SHOTS: - in Batavia gaan mensen vanuit kleine bootjes aan land; na controle van hun bagage door douanier stappen ze in een stoomtrein (va 00:16 Effendi). 2) va 00:48: de bereiding van het volksvoedsel tahoe op het Indonesische platteland. SHOTS: in een met de hand aangedreven molen malen twee jongen sojabonen; een meisje zeeft het maalsel; in een tweede molen wordt het maalsel gemengd met water en opnieuw gemalen; de ontstane meelpap wordt gekookt en overgeschept in een vormpje dat in een lapje wordt gewikkeld; om het water eruit te krijgen gaan de vormpjes onder een pers; de tahoe wordt in grote manden in de zon te drogen gelegd en is daarna geschikt voor consumptie. 3) va 01:30: de uitbreiding van de veestapel: in Australië is fokvee aangeschaft dat per schip wordt aangevoerd. Bij de distributie van de dieren over de archipel worden ook vliegtuigen ingezet. SHOTS: - een schip met dieren wordt gelost: een krat met een rund erin wordt door een hijskraan van het schip "Tubinta" opgetakeld en op de kade neergelaten in de laadbak van een vrachtauto; - aan dek staan kooien met varkens, kippen en konijnen; - Indonesische arbeiders laden biggen en varkens in kratten; - een varken in een krat wordt met man en macht de deur van een vliegtuig binnengeschoven; - op een drassig vliegveld begint het vliegtuig (Dakota DC-3) aan de start.
Datum
1 januari 1947
Type
  • Video
Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Collectie
  • Open Beelden
Datum
  • 1947-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media