Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nieuws uit Indonesië: de vliegende kinderwagen arriveert, ondertekening wapenstilstandsverdrag op de 'Renville'

13 januari 1948

00:06 VLIEGENDE KINDERWAGEN Op het vliegveld bij Batavia arriveert een KLM-Constellation (gezagvoerder A. Viruly). Het toestel brengt vrouwen, baby's en kleine kinderen van in Indonesië verblijvende Nederlandse mannen. De passagiers verlaten het toestel. Een stewardess helpt met oa het dragen van rieten reiswiegen. De wachtende mannen begroeten hun verwanten en verlaten met hen het vliegveld. 00:41 Viruly geeft jongetje een hand. 00:46 ONDERTEKENING WAPENSTILSTANDSVERDRAG Op 17 januari 1948 wordt, aan boord van het Amerikaanse schip "Renville" dat voor anker ligt op de rede van Batavia, een wapenstilstandsverdrag ondertekend door Indonesië en Nederland. Hiermee komt de gewapende strijd in Indonesië, in gang gezet door de Nederlandse politionele acties, tot een einde. SHOTS: - Op het vliegveld Kemajoran arriveert per vliegtuig de Indonesische delegatieleider A. Sjarifoeddin (met bril) met gezelschap; - motorboten vervoeren de Indonesische en de Nederlandse delegaties naar de "Renville"; - aan boord staat een grote vierkante tafel opgesteld waaraan de delegaties aanzitten; de secretaris van de Commissie van Drie, dr. Kirby opent de zitting; de Nederlandse en de Indonesische delegatieleiders, Raden Abdoel Kadir en Amir Sjarifoeddin, tekenen het verdrag. 01:10 Kadir komt aan boord; 01:18 Sjarifoeddin idem.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards