Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Berg-Stichting

Berg-Stichting

De Berg-Stichting was van 1911 tot 1965 een kindertehuis te Laren (Noord-Holland). Voor de oorlog was het een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen en na de oorlog een tehuis voor Joodse oorlogsweeskinderen. Van 1942 tot augustus 1943 (toen de kinderen bij een razzia werden weggevoerd) was de Berg-Stichting gevestigd aan het Rapenburg in Amsterdam. Tijdens de oorlog werden 48 kinderen en 4 medewerkers vermoord door de nazi's. Zeker 70 kinderen en stafleden overleefden de oorlog, mede dankzij de inspanningen van directeur Jan Reitsema.

Filter op
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Geen filters gevonden
Laren, monument voor de Joodse kinderen

Het monument voor de Joodse kinderen te Laren (gemeente Laren) is opgericht ter nagedachtenis aan 48 Joodse Larense (wees)kinderen en 4 stafleden die door de Duitse bezetter zijn gedeporteerd en vermoord.  Van 1909 tot 1965 was in Laren – op de plaats waar nu de scholengemeenschap Laar & Berg staat – , de Berg-Stichting gevestigd. Voor de oorlog een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen. Na de oorlog een tehuis voor Joodse weeskinderen. In de periode 1940-1943 woonden meer dan 110 Joodse jongens en meisjes van 4 tot 21 jaar op enig moment in de Berg-Stichting. Van hen overleefde ruim de helft de oorlog. Zij die het overleefd hebben, hadden dit vooral te danken aan de directeur Jan Reitsema.  Oprichting Het monument is opgericht op initiatief van Ineke Hilhorst. De kosten voor de oprichting zijn bijeengebracht middels een inzamelingsactie. Onthulling Het monument werd in aanwezigheid van de burgemeester van Laren door twee overlevenden van de Berg-stichting. Een oud-bewoner van het tehuis de Berg-Stichting, verwijderde in het Reitsemaplantsoen samen met drie kleinkinderen het doek. Bij de plechtigheid waren de Israëlische ambassadeur, Aviv Shir-On en opperrabbijn Binyomin Jacobs aanwezig. Tijdens de plechtigheid spraken historici Teun Koetsier en Elbert Roest over de geschiedenis van de Berg-stichting en de overlevenden van de Holocaust. Leerlingen van Laar & Berg hebben tijdens de plechtigheid gezorgd voor muzikale bijdragen, het voordragen van zelf geschreven gedichten en het noemen van alle namen van de vermoorde kinderen en medewerkers. Ook hebben leerlingen geholpen bij de ontvangst van de vele gasten in school

Vervaardiger
Lon Pennock
Organisatie
Nationaal Comité 4 en 5 mei
Berg-Stichting
Burgerslachtoffers
Monument
Berg en Daal, polder 1674 - 1978 (1980)
Archief

Op 2 november 1674 werd door het merendeel van de landgebruikers van Voorhout achter "Bergendall" een contract opgemaakt tot stichting van een polder. Het ging daarbij over het gebied "tusschen de Keukenduijn en de Haarlemmertrekvaart en tusschen Sgravendam en de watering genaemt het Mallegat". Goedkeuring van dat contract volgde op 16 maart 1675 door dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland. In aanwezigheid van Rijnlands landmeter Johannes Douw werd al op 5 april van datzelfde jaar een openbare aanbesteding voor het aanleggen van de werken gehouden. Rentmeester Hanneman gaf uitgebreid verantwoording van alle uitgaven in de afrekening. Deze is bij het verzoekschrift tot bepoldering in Rijnlands archief bewaard gebleven. De rekening geeft ons nu een goed beeld van de werkzaamheden tot inrichting van een polder. Rijnland keurde op 25 mei 1675 de eerste omslag van de polder goed. Toen werd al gesproken over "Berg en Daalse Polder, 159 morgen groot". Op 21 april 1764 werd de onderhoudsverdeling van de polderwerken opnieuw vastgesteld, omdat het oude hoefslagboek zoek was. Het poldergebied kreeg in 1811 een iets andere begrenzing vanwege het graven van een zandsloot. Deze vaarsloot liep vanuit de Haarlemmertrekvaart door de Berg en Daalsche Afzanderij naar het Haarlemmermeer. Die afzanding vond plaats namens O.A. van Bylandt, eigenaar van het buiten Berg en Daal. Als er problemen waren van waterstaatkundige aard, werd de Op de grenskaart van 1931 zien we dat de noordelijke begrenzing wordt gevormd door het Mallegat, in het zuiden is dat de Zandsloot langs de Gravendamse weg. Tussen beide vaarten loopt van zuidwest naar noordoost de molensloot. Die sloot werd ook wel "Maendaghswatering" genoemd, niet te verwarren met de Maandagse Watering, een boezemwater noordwestelijk van de Haarlemmertrekvaart. In het westen is de Haarlemmertrekvaart de grens, in het oosten de Loosterweg (waterschap De Zandsloot).

Vervaardiger
Berg en Daal, polder
Datum
1674
Oorlogsschade
Gevechtshandelingen
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards