Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Sfeerbeeld van de Vancouver Holocaust Education Centre.Oorlogsbronnen | VHEC

Collectie Vancouver Holocaust Education Centre toegevoegd aan Oorlogsbronnen

16 maart 2023 · Nieuws

Onlangs is de collectie van de Vancouver Holocaust Education Centre (VHEC) toegevoegd aan Oorlogsbronnen. De collectie bevat veel bronnen over Nederland, waaronder de persoonlijke collecties en oral history getuigenissen van Holocaust-overlevenden die na de oorlog naar Canada zijn geëmigreerd. Op deze pagina lichten we enkele bijzondere collectie-items toe. 

 

Bekijk de hele collectie 

"De boef op de Tugelaweg"

Holocaust-overlevende Louise Stein-Sorensen tekende hoe haar huis binnen werd gevallen tijdens een razzia. Haar moeder zit in de hoek. In de collectie zit ook een videogetuigenis van Louise Stein-Sorensen. Bekijk het hier.

Drawing of mother sitting while home is raided.
Drawing of mother sitting while home is raided.

Duikkaart van Amalia Boe-Fishman

Duikkaarten werden na de bevrijding van Friesland opgesteld door de L.O. Friesland, de Friese afdeling van de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers. Op de kaarten staat de naam van de ondergedoken persoon, het voormalige adres, het onderduikadres en het toekomstige adres. De duikkaarten van Amalia's ouders, Arnold en Johanna van Kreveld, waren al op Oorlogsbronnen te vinden in de collectie van Tresoar.

Lees meer over de collectie van Amalia Boe-Fishman

Duik-kaart van Amalia Boe-Fishman
Duik-kaart van Amalia Boe-Fishman

Holocaust testimony van Marion Cassirer

Met het Holocaust testimony project heeft de Vancouver Holocaust Education Centre sinds 1979 meer dan 200 audiovisuele Holocaust testimonies opgenomen. De oral history getuigenissen zijn op aanvraag te bekijken. Wel staat er in de meeste gevallen een time-coded summary online, met een bijna woordelijke samenvatting van het interview. 

Marion Cassirer heeft twee getuigenissen opgenomen, een in 1995 en een in 2010. In de interviews vertelt ze onder andere over hoe ze werd gered door jazzmuzikant Boy Edgar, en dat ze ondergedoken zat bij een Roma-familie

Still van Marion Cassirer
Still van Marion Cassirer

Doktersbriefje

Doktersbriefje van dokter J.T. Zwaan, waarin wordt verklaard dat Albert Jacob van Haren een hartkwaal heeft en niet in staat is zwaar werk te verrichten. Met deze verklaring kon Van Haren deportatie voor dwangarbeid voorkomen.

Dokter Zwaan was huisarts in Gorinchem en was al vroeg na de bezetting betrokken bij het Nederlandse verzet. Naast zijn werk als arts zou hij ondergedoken Joden hebben geholpen, rantsoenkaarten hebben uitgedeeld en geallieerde piloten hebben geholpen die boven Nederland waren neergeschoten. Hij werd tweemaal gearresteerd en enkele maanden opgesloten in het concentratiekamp Amersfoort. Aan het einde van de oorlog werd hij gearresteerd door de Gestapo, maar werd enkele dagen later vrijgelaten. 

Bekijk de tijdlijn van Dokter Zwaan

Doktersbriefje
Doktersbriefje

Klassenfoto Joods Montessori Lyceum

Schoolklas van Louise Stein-Sorensen op het Joodse Montessori Lyceum aan de Guido Gezellestraat in Amsterdam. De foto is genomen in 1942. Sommige leerlingen dragen Jodensterren. De school werd na 1 september 1942 opgericht door Joodse ouders en leraren nadat Joodse studenten niet meer naar 'gewone' scholen mochten. De meeste studenten zijn geïdentificeerd. Vanaf de linkerbovenhoek: Miriam Walter-Emanuel, Irene Lasally, Louise Stein-Sorensen, Cili Kanner, Maud Leefsma, Carla Benninga-Meijer, Nettie can der Pol-Schwartz, Annie van den Berg, Mr. Walter Emanuel, ??, Salomon (Kiki) Barents, Claartje Pinkhof, Hajo Meijer, Lenie Duijzend, Heinz Danziger, Ollie Kan-Kok, Leo Schwartz, Marthie Dotan-van Collem, Sonja Lehmann, Nico Schloss, the caretaker, Mevrouw Goldberg, zoon Goldberg, Hetty van Raalte-Heimanson  Eva (Eefje) Barents, Ada van Dam, Han Emanuel, Lily Nijstad-Einhorn Den Haag, Renate Stenzewski, Chelt Konijn, Elma Stibbe van Adelsberg, Jetty Beth, Ralph (Rudi) Pincus, Erica Sharlag, Robert Hendrix, ??, ??, Benno Schwartz, Miriam Monasch, ??, Helen (Hella) Bachner, Marion Bachner, ??.

Klassenfoto Joods Montessori Lyceum
Klassenfoto Joods Montessori Lyceum
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards