Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Amerikaanse bombardement op Schiphol op 13 december 1943.Oorlogsbronnen | NIOD

Pilot project Luchtoorlog boven Nederland

29 augustus 2023 · Project

Bronnen en verhalen over de luchtoorlog online makkelijker vindbaar maken en verbinden, dat is het doel van het pilot project 'Luchtoorlog boven Nederland'. Dit project is een initiatief van Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland (SELN), met onder andere Netwerk Oorlogsbronnen.

Crashes

Het onderzoek naar de luchtoorlog in Nederland heeft recent een impuls gekregen door het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken WO2, waarbij vliegtuigwrakken, inclusief stoffelijke resten van bemanningsleden, geborgen worden. Informatie over vliegtuigcrashes is samengebracht in het verliesregister van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Dit register wordt gebruikt om de vliegtuigwrakken te selecteren waarbij de kans het grootst is dat stoffelijke resten van bemanningsleden kunnen worden geborgen.

Het wrak van een neergestorte Hampden AD 841 op 16 mei 1941 in Monnickendam
Het wrak van een neergestorte Hampden AD 841 op 16 mei 1941 in Monnickendam
Het wrak van een neergestorte Hampden AD 841 op 16 mei 1941 in Monnickendam, twee bemanningsleden komen hierbij om het leven. Oorlogsbronnen | Verzetsmuseum Zuid-Holland
De luchtoorlog boven Brabant: zo zag dat er uit

Persoonlijke verhalen

In het pilot project 'Luchtoorlog boven Nederland' bouwt Oorlogsbronnen.nl aan een themapagina over de luchtoorlog. Op deze themapagina vind je straks kaarten en visualisaties. Niet alleen van vliegtuigcrashes, maar bijvoorbeeld ook van bombardementen op bezet Nederland. Daarnaast omvat deze themapagina tijdlijnen van personen die betrokken waren bij de luchtoorlog. Denk niet alleen aan geallieerde en Nederlandse bemanningsleden van gecrashte vliegtuigen, maar ook slachtoffers van bombardement. Naast de tijdlijnen wordt een aantal van hun persoonlijke verhalen uitgebreid beschreven in artikelen.

Eind dit jaar wordt de themapagina over luchtoorlog gelanceerd op Oorlogsbronnen.nl.

Bemanning Mitchell bommenwerper
Bemanning Mitchell bommenwerper
Folkert Bouma
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards