Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Presentatie themapagina op Oorlogsbronnen.nl | 22 februari 2024

1 februari 2024

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen hard getroffen door een fataal bombardement van de geallieerden. Bijna 800 inwoners verloren daarbij het leven. Elk jaar wordt die dag stilgestaan bij de slachtoffers en het leed dat deze ramp veroorzaakt heeft. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de bommen vielen.  

 

Themapagina

Vanaf 22 februari 2024 kunnen het publiek en onderzoekers op de themapagina van Oorlogsbronnen meer te weten komen over deze, maar ook andere bombardementen. De Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland (SELN) heeft het initiatief genomen om deze themapagina te laten ontwikkelen door WO2NET. De pagina is speciaal in het leven geroepen om te laten zien wat de impact was van de oorlog in de lucht. Bezoek de locaties, ontmoet de mensen en lees de verhalen op de pagina. Tijdlijnen, cijfers, video’s; allemaal openbaar online beschikbaar gesteld middels het verzamelen, in kaart brengen, ontsluiten en bundelen van zoveel mogelijk digitale bronnen. Met de presentatie van de themapagina spreken we regionale, provinciale en door individuen beheerde archieven aan om meer data met het platform te delen.  

De speciale themapagina binnen Oorlogsbronnen is breder dan bombardementen en burgerslachtoffers, er wordt ook aandacht besteed aan crashes, piloten, militaire operaties, bedoelde en onbedoelde doelwitten. Omdat de presentatie op 22 februari plaatsvindt, staan we in het bijzonder stil bij het bombardement op Nijmegen en de impact van oorlog op burgerslachtoffers.    

Presentatie

De sprekers die uitgenodigd zijn zullen ieder vanuit de eigen achtergrond en expertise ingaan op het initiatief voor de themapagina, de wijze van onderzoek en het verzamelen van bronnen. Ook zal het bombardement op Nijmegen worden belicht tegen een achtergrond en context van een veel grotere oorlog, met een nieuwe wijze van oorlogsvoering.  

De volgende sprekers zullen aan het woord komen

Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen, Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, directeur WO2NET drs. Ellen van der Waerden, initiatiefnemers Johan de Noord en Gisèla Mallant, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie Prof. dr. Ben Schoenmaker, dr. Joost Roosendaal van de Radboud Universiteit en dataspecialist van WO2NET Micon Schorsij

De presentatie van de themapagina in het Infocentrum WO2 gaat vooraf aan de officiële herdenking van het bombardement. Het eerste deel van dit herdenkingsprogramma vindt plaats in de Stevenskerk en start om 11.30 uur. Daaropvolgend is de officiële herdenking bij monument De Schommel. Deze start om 13.00 uur. U kunt deelnemen aan deze herdenking zonder aanmelding. Om 15.00 uur volgt de voorvertoning van de tv specialDe middag van ’44’, gemaakt door de EO, gevolgd door een nabespreking. Daar kunt u zich voor aanmelden via deze link: https://80jaarbombardement.evenementen.nijmegen.nl/ Voor ons programma in het Infocentrum WO2 geldt dat aanmelden vooraf om organisatorische redenen verplicht is, vanwege de beperkte zitplaatsen.

U bent welkom vanaf 9.30 uur. Na 11.00 uur is er gelegenheid na te praten onder het genot van een kop koffie of thee. Wanneer u wilt aansluiten bij de officiële herdenking in de Stevenkerk, dit is op loopafstand van het Infocentrum WO2 Nijmegen.

Praktische informatie

Datum: donderdag 22 februari 2024

Inloop 09.30- 10.00
Programma 10.00-11.00 uur
Koffie 11.00-11.30 uur 

Locatie: Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM Nijmegen

  • Parkeren kan in de nabijgelegen parkeergarage Kelfkensbos, of parkeergarage Eiermarkt. 

  • Met het openbaar vervoer kunt u vanaf het Centraal Station Nijmegen met verscheidene bussen.  

  • Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 20 minuten lopen.  

Deelname is kosteloos, registratie verplicht. Aanmelden s.v.p. vóór 15 februari 2024 bij dagmar.vangils@wo2net.nl  

Meld het alstublieft van tevoren als u slecht ter been bent, of gebruik maakt van een rolstoel, wij kunnen u dan ter plekke begeleiden.    

 

De themapagina en de presentatie worden mede mogelijk gemaakt door: 

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards