Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Joden uit werkkampen naar Westerbork overgebracht

Joden uit werkkampen naar Westerbork overgebracht

Op 1 oktober 1942 verordende de Zentrallestelle voor Amsterdam dat alle Joden in de werkkampen moesten worden overgebracht naar kamp Westerbork. In de nacht van 2 op 3 oktober - Jom Kippoer - werd deze actie uitgevoerd. Ook hun familieleden - bijna 9000 personen in het hele land - werden van huis opgehaald en naar Westerbork gestuurd.

Foto's

Kamp Hooghalen (Heidelager) gelegen in Oost-Halen nabij Hooghalen was een werkkamp met vier barakken dat aanvankelijk bedoeld was om werkloze mannen in de bosbouw aan het werk te zetten. In de Tweede Wereldoorlog werden de bewakers van Kamp Westerbork te weten SS-ers van de tweede compagnie van het SS-Wachbataillon Nord-West en marechaussees in het Heidelager ondergebracht. De onder bevel van luitenant J. Rebel en opperwachtmeester A. de Jong staande marechaussees werden elke twee maanden afgelost. Administrateur van het Heidelager was de Jood Han Hollander. In het najaar van 1944 werden de marechaussees vervangen door een eenheid van de Grenzschutzpolizei. Foto uit een collectie van Jacobus Johannes Sijstermans. Van 1942 tot 1 juni 1944 was hij in dienst als agent van de politie te Amsterdam. 1 juni 1944 werd hij gedetacheerd in Westerbork. Op 19 september 1944 werd hij gearresteerd door de Duitse politie en overgebracht naar strafkamp Termunten. In januari 1945 is hij ontsnapt en ondergedoken in de provincie Groningen. Op 26 september 1982 is hij in Amsterdam overleden. Na de WOII was hij drager van de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
Kamp Hooghalen (Heidelager) gelegen in Oost-Halen. Nabij Hooghalen was een werkkamp met vier barakken dat aanvankelijk bedoeld was om werkloze mannen in de bosbouw aan het werk te zetten. In de Tweede Wereldoorlog werden de bewakers van Kamp Westerbork te weten SS-ers van de tweede compagnie van het SS-Wachbataillon Nord-West en marechaussees in het Heidelager ondergebracht. De onder bevel van luitenant J. Rebel en opperwachtmeester A. de Jong staande marechaussees werden elke twee maanden afgelost. Administrateur van het Heidelager was de Jood Han Hollander. In het najaar van 1944 werden de marechaussees vervangen door een eenheid van de Grenzschutzpolizei. Foto uit een collectie van Jacobus Johannes Sijstermans. Van 1942 tot 1 juni 1944 was hij in dienst als agent van de politie te Amsterdam. 1 juni 1944 werd hij gedetacheerd in Westerbork. Op 19 september 1944 werd hij gearresteerd door de Duitse politie en overgebracht naar strafkamp Termunten. In januari 1945 is hij ontsnapt en ondergedoken in de provincie Groningen. Op 26 september 1982 is hij in Amsterdam overleden. Na de WOII was hij drager van de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.
Kamp Hooghalen (Heidelager) gelegen in Oost-Halen. Nabij Hooghalen was een werkkamp met vier barakken dat aanvankelijk bedoeld was om werkloze mannen in de bosbouw aan het werk te zetten. In de Tweede Wereldoorlog werden de bewakers van Kamp Westerbork te weten SS-ers van de tweede compagnie van het SS-Wachbataillon Nord-West en marechaussees in het Heidelager ondergebracht. De onder bevel van luitenant J. Rebel en opperwachtmeester A. de Jong staande marechaussees werden elke twee maanden afgelost. Administrateur van het Heidelager was de Jood Han Hollander. In het najaar van 1944 werden de marechaussees vervangen door een eenheid van de Grenzschutzpolizei. Foto uit een collectie van Jacobus Johannes Sijstermans. Van 1942 tot 1 juni 1944 was hij in dienst als agent van de politie te Amsterdam. 1 juni 1944 werd hij gedetacheerd in Westerbork. Op 19 september 1944 werd hij gearresteerd door de Duitse politie en overgebracht naar strafkamp Termunten. In januari 1945 is hij ontsnapt en ondergedoken in de provincie Groningen. Op 26 september 1982 is hij in Amsterdam overleden. Na de WOII was hij drager van de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Midden: J.J. Sijstermans. De twee andere politiemannen hebben een pet op van de Staatspolitie. Boven het embleem de ' springende granaat' .
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media