Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Dagelijks leven 17 maart 2017

De oorlog in het spel

Onderduiken, mobilisatie, propaganda, distributie, bevrijding, luchtbescherming en voedseldroppings. Veel puzzels, bord-, kwartet- en kaartspellen staan tijdens en vlak na de oorlog in het teken van de bezetting. 

Deel dit artikel
Hinkepink
Hinkepink
Laf en Flink tijdens Hinkepink Oorlogsbronnen.nl | Collectie Gelderland | Vrijheidsmuseum

Zo probeerde je als speler van het Onderduikspel de bezetter te slim af te zijn, en vorderde je goederen als politieagent bij het satirische gezelschapsspel 'Dictator'. Het Verzetsmuseum Amsterdam weidde in 1996/1997 niet voor niets de tentoonstelling 'De oorlog in het spel en het spel in de oorlog' aan dit onderwerp. De spellen vertellen op hun eigen manier waar mensen zich mee bezig hielden, wie ze beschimpten en zelfs hoe propaganda werd verspreid.   

Hinkepink 2
Hinkepink 2
Omslag van een herinneringsspel uit 1945, met een spotprent van Seyss-Inquart, getiteld “Laf en flink tijdens Hinkepink”. Oorlogsbronnen.nl | Museum Rotterdam
Dictator
Dictator
Het spel 'dictator' met karikatuur van Mussolini op de doos afgebeeld. Oorlogsbronnen.nl | Museum Rotterdam
Mens
Arthur Seyss-Inquart

Arthur Seyss-Inquart (Stannern (Oostenrijk-Hongarije, nu Stonařov, Tsjechië) 22 juli 1892 – Neurenberg, 16 oktober 1946) was een Oostenrijkse jurist en nazipoliticus. Hij behoorde aanvankelijk tot de gematigde vleugel van de Oostenrijkse nazi's, maar ontwikkelde zich als Rijkscommissaris van Nederland tot radicale nationaalsocialist. Seyss-Inquart behoorde tot de oorlogsmisdadigers die tijdens het proces van Neurenberg terecht stonden. Hij werd op 1 oktober 1946 schuldig bevonden en geëxecuteerd. Bron: WO2 Biografieën Netwerk Oorlogsbronnen.

Meer over Arthur Seyss-Inquart

In tijden van een geldende avondklok begaf je je even in het uitgaansleven, door het spelen van het 'Leidsepleinspel'. Of dreef je de spot met de handicap van Arthur Seyss-Inquart als speler van het naoorlogse 'Laf en Flink tijdens Hinkepink'. Andere spellen waren educatief, zoals het bordspel dat de luchtbeschermingsdienst maakte. Hiermee leerde je spelenderwijs wat te doen tijdens een luchtaanval. Ook de bezetter maakte gebruik van de toegankelijkheid van spelletjes en verspreidde propagandakaartspellen om de nazi-ideologie positief te benadrukken.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards