Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Operatie Market-Garden 23 september 2019

Operatie Market Garden door het oog van legerfotografen

Operatie Market Garden staat vooral bekend om de landingen van de geallieerde parachutisten, die strategische bruggen moeten innemen. Vanuit de gevechtslinies fotograferen de legerfotografen erop los. Ondanks het geallieerde verlies tijdens Operatie Market Garden drukken de bevrijders hun stempel op de latere beeldvorming.

Janneke Jorna
Deel dit artikel
Duits gemotoriseerd geschut op de Weverstraat in Oosterbeek. Rechts de parachute van een Britse bevoorradingscontainer.
Duits gemotoriseerd geschut op de Weverstraat in Oosterbeek. Rechts de parachute van een Britse bevoorradingscontainer.
Duits gemotoriseerd geschut op de Weverstraat in Oosterbeek. Rechts de parachute van een Britse bevoorradingscontainer Oorlogsbronnen | Seuffert | Gelders Archief

Onder de eerste Britse parachutisten die landen zitten ook soldaten van de Army Film and Photographic Unit. Aan de andere kant leggen de Duitse fotografen van de Propaganda Kompanie de verdediging vast. De Duitsers zijn verrast door de parachutisten en de straatgevechten in onder meer Oosterbeek en Arnhem zijn chaotisch. Toch stralen de foto’s van de Propaganda Kompanie overmacht en vertrouwen uit.

Organisatie
PK-Berichter

PK-Berichter waren de, vaak vrijwillig dienende, fotografen die zich voor de Propagandakompanie van het Duitse leger in de voorste linies van het front begaven om de krijgsverrichtingen vast te leggen. De foto´s gingen per koerier naar Berlijn waar het beeldmateriaal werd voorzien van propagandistische bijschriften.

Meer over PK-Berichter
Operatie Market Garden

De legerfotografen hebben een duidelijk beeld voor ogen, de eigen soldaten worden heldhaftig en strijdvaardig in beeld gebracht. De tegenstander wordt vaak juist als gedemoraliseerd of verslagen neergezet. Denk hierbij aan krijgsgevangenen die hun blik naar beneden afwenden en de schouders laten hangen of juist gedesoriënteerd en moedeloos de lens inkijken.

Gebeurtenis
Operatie Market-Garden

Operatie Market-Garden startte op 17 september 1944. Het was een geallieerd offensief waarbij luchtlandingstroepen bruggen over de Rijn, Waal en Maas moesten veroveren en zo de weg vrij maken voor oprukkende grondtroepen. Na negen dagen hevige strijd in de regio Arnhem, Eindhoven en Nijmegen zagen de parachutisten zich gedwongen hun bruggenhoofd op te geven.

Meer over Operatie Market-Garden
Gesneuvelde chauffeur van generaal-majoor Kussin, de Duitse stadscommandant van Arnhem, op de Utrechtseweg in Oosterbeek

Gesneuvelde soldaten worden wél in beeld gebracht, maar alleen de doden van de tegenstander. Het fotograferen van eigen gesneuvelden is niet goed voor het moreel, terwijl de doden van de tegenstander vaak juist als een trofee worden gezien. Bij Operatie Market Garden zien we op Britse foto’s Duitse krijgsgevangen en gesneuvelde Duitse militairen en op Duitse foto’s Britse krijgsgevangen en dode parachutisten.

Thema
Propaganda

Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtengoed te winnen door het bespelen van de publieke opinie. Dit wordt bewerkstelligd door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie.

Meer over Propaganda
Gesneuvelde Duitse militair tijdens Operatie Market-Garden
Gesneuvelde Duitse militair tijdens Operatie Market-Garden
Gesneuvelde Duitse militair tijdens Operatie Market-Garden met op de achtergrond een Britse vorraadtruck.Oorlogsbronnen | NIOD
Gesneuvelde Britse militair op de Utrechtseweg in Oosterbeek, met op de achtergrond een Duitse patrouille
Gesneuvelde Britse militair op de Utrechtseweg in Oosterbeek, met op de achtergrond een Duitse patrouille
Gesneuvelde Britse militair op de Utrechtseweg in Oosterbeek, met op de achtergrond een Duitse patrouille.Oorlogsbronnen | NIOD
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards